• 528
  • 0

Kako bi se javnost informisala o ovim opasnostima, „Radna grupa za životnu sredinu“ (the Environmental Working Group – EWG) je objavila spisak biljnih namirnica sa najviše i najmanje pesticida koje možete kupiti. Obavezno biste trebali obratiti pažnju na spisak biljaka koje su dosta prskane. Te namirnice biste trebali uglavnom kupovati organske. Metode odstranjivanja pesticida koje ćemo vam pokazati u nastavku teksta su dobre, ali ipak ove biljke su previše zatrovane.

 

NAJ ZATROVANIJE NAMIRNICE

 
1. Jabuke
2. Jagode
3. Grožđe
4. Celer
5. Breskve
6. Spanać
7. Slatka paprika
8. Nektarine
9. Krastavci
10. Čeri paradajz
11. Grašak
12. Krompir
 

SIGURNE NAMIRNICE

 
1. Avokado
2. Slatki kukuruz
3. Ananas
4. Kupus
5. Grašak zamrznuti
6. Crni luk
7. Špargla
8. Mango
9. Šljive
10. Kivi
11. Grejpfrut
12. Plavi patlidžan
13. Dinja
14. Karfiol
15. Batat – slatki krompir
 
Bez obzira što su ove namirnice sigurne to ne znači da su potpuno bez pesticida zato ih ipak treba čistiti.
 

ČIŠĆENJE VOĆA I POVRĆA OD PESTICIDA

 
Postoje izuzetno jednostavne metode čišćenja namirnica od otrova, što će ih učiniti sigurnijim za upotrebu. Obe metode su jeftine tako da nećete trošiti mnogo novca. Sve sastojke najverovatnije već imate u kuhinji.
 
Sirće
 
Prva opcija je da koristite obično sirće. Možete za malo novca kupiti destilovano belo sirće u svakoj prodavnici. Jednostavno napravite mešavinu obične vode i sirćeta, i potopite voće ili povrće u tu mešavinu. Mešavina treba da bude 90% voda i 10% sirće. Potopite namirnice na 15 minuta i nakon toga ih isperite.
 
Primetićete da činija sa vodom sarži dosta prljavštine i otpada. Ova metoda je dobra za većinu voća, ali s´ obzirom da bobičasto voće ima poroznu kožu dobiće ukus sirćeta, tako da nemojte koristiti ovu metodu kod njih. Umesto sirćeta kod bobičastog voća koristite sok od limuna.
 
Slana voda
 
Druga metoda je takođe jednostavna: Pomešajte 98% vode i 2% soli. Potopite namirnice na oko 15 minuta. Ispiranjem ćete odstraniti sve pesticide sa površine voća i povrća.
 
Uvek dobro operite hranu, čak iako je organska. Uz pomoć ove dve metode odstranićete 80% pesticida koje sadrže namirnice. Ostatak pesticida je unutar ploda i ne može se odstraniti.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *