• 582
  • 0

Reći će joj da su ta ometanja potrebna, jer je najopasnije putovanje koje će njena beba doživeti, putovanje kroz porođajni kanal. To je potpuna besmislica, ako se dopusti prirodan porođaj, ali ću se složiti da je to putovanje zaista rizično ukoliko se umeša akušer.


Medicinska tehnologija brzo pretiče proizvođače kućnih uređaja u proizvodnji medicinskih aparata, bez kojih bi društvo moglo odlično da funkcioniše.

Razlika je u tome što aparat za hot dog može da ošteti kobasicu ili dve, a aparati kao što je
fetoskop mogu da nanesu štetu i majkama i bebama. Kako da oprostite doktoru koji koristi novu, netestiranu medicinsku tehnologiju da eksperimentiše na majci ili bebi?


Možda najbesmislenija primena medicinske tehnologije je
upotreba fetalnih monitora u stalno rastućem procentu normalnih bolničkih porođaja.

Procenjeno je da je 50-75% svih bolničkih porođaja do sad bilo monitorisano i pododbor Senata u SAD je otkrio da je u 6 velikih bolnica u Vašingtonu ova stopa dostigla 100%. Fetalni srčani monitori su izvorno razvijeni za upotrebu u oko 5% trudnoća koje su smatrane visokorizičnim.

Svetski poznati akušer koji ih je razvio, dr Roberto Kaldeiro-Barsia, je među onima koji osuđuju indiskriminišuči način, na koji se oni danas upotrebljavaju.


Postoje 2 osnovne vrste monitora, unutrašnji i spoljašnji, koji predstavljaju neke zajedničke opasnosti.

Svaka vrsta monitora, takođe predstavlja rizik za sebe. Spoljašnji monitori se sastoje od dve trake koje su privezane oko majčinog abdomena i povezane su na uređaj koji snima očitavanja na traku. Jedna traka je osetljiva na pritisak i ona meri snagu i učestalost jenih kontrakcija. Drugi primenjuju ultrazvuk kako bi utvrdili stanje fetusa. Teoretska svrha je da se utvrdi da li je beba u nevolji tokom napona, dajući time priliku doktoru da interveniše.

Unutrašnji monitor izgleda kao plastična slamka koja je ozvučena zbog zvuka. Elektrode prolaze kroz cevčicu i završavaju se sitnom spiralnom burgijom nalik na vadičep, na svom kraju. Ovaj monitor se ubacuje kroz majčinu vaginu u matericu i prolazi amniotsku vrećicu. Ukoliko doktor ne promaši i pogodi nešto drugo, spiralni kraj elektrode se ušrafljuje u bebino teme.


Prva zajednička opasnost koje preti od obe vrste monitora,
koju sam već pomenuo, je nesrećna činjenica da majka mora da bude praktično nepomična, da leži ravno na leđima, kako bi se osigurala najpreciznija očitavanja.

Dodatno usporavajući napone i čineći ih mnogo bolnijim, ovaj položaj ometa snabdevanje fetusa
hranljivim sastojcima i kiseonikom, što može izazvati oštećenje mozga, a u nekim slučajevima i smrt. Ovo se događa jer težina materice i fetusa izaziva začepljenje ilijačne arterije. Snabdevanje posteljice krvlju je smanjeno, preko koje fetus sada dobija manje kiseonika i hranljivih materija tokom kritičnih sati pre rođenja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *