• 616
  • 0

Analiza koju je američka FDA izvršila nad 400 popularnih karmina rezultovala je alarmantnim pronalaskom olova u svakom proizvodu.

Količina olova, pronađena u više od 380 ispitanih proizvoda, je bila veća od dozvoljenog maksimuma od 0,1 dela na milion (ppm), što je količina dozvoljena u čokoladicama.

U nekim slučajevima doza je bila i do 70 puta veća. Međutim, FDA je izjavila da nisu razmatrali sadržavanje olova kao opasnost, jer karmini nisu namenjeni za jelo.

Očigledno je da je FDA odabrala ignorisanje očigledne činjenice da jedenje, ljubljenje ili pijenje s karminom može dovesti do gutanja jednog njegovog dela. FDA je na sličan način odabrala da previdi činjenicu da supstance mogu da se upiju kroz kožu.

ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA?

Poslednjih godina su otrovi redovni sastojci u proizvodima za lepotu i negu tela, a izveštaji o olovu u karminima datiraju još iz 1990-ih. Najnovija analiza FDA je proširenje prethodnih koje su izvršene 2007. godine, što je podstaknuto ispitivanjem koje je sprovela „Kampanja za sigurnu kozmetiku“ nad 33 nijanse crvenog karmina. Kampanja je otkrila da je 20 od svih ispitanih nijansi sadržavalo olovo, čija je količina premašivala dozvoljeni maksimum u čokoladicama.

U prvobitnoj analizi iz 2007. godine, FDA je ispitala 20 nijansi crvenog karmina u kojima je „Kampanja za sigurnu kozmetiku“ pronašla olovo u količini koja premašuje onu dozvoljenu u čokoladicama. Analiza FDA je otkrila da 19 od 20 proizvoda prelazi maksimalnu granicu od 0,1 ppm koji važi za čokoladice, dok je prosečan sadržaj olova iznosio 1,07 ppm. Nova, proširena analiza je potvrdila prethodne rezultate pronalaskom sadržaja olova kod svih 400 ispitanih proizvoda, dok je kod 380 njih sadržaj prelazio dozvoljenu granicu za čokoladice.

Da uporedimo ova dva istraživanja: oba su otkrila olovo u 100% ispitanih proizvoda, a 95% karmina sadrže količinu olova koja prelazi onu dozvoljenu u čokoladicama.

Najnovije istraživanje je proučilo najčešće brendove karmina koji se podjednako prodaju deci i odraslima, a sprovelo ga je „Frontier Global Sciences Inc.“ u laboratoriji sa sedištem u Sijetlu. Novo ispitivanje će biti objavljeno u izdanju maj/jun 2012 uglednog časopisa „Cosmetic Science“.

Od 400 analiziranih karmina, pet najproblematičnijih su bili:

Maybelline „Color Sensational 125 Pink Petal“ – 7,19 ppm olova;
L’Oreal „Colour Riche 410 Volcanic“ – 7,00 ppm;
NARS „Semi-Matte 1005 Red Lizard“ – 4,93 ppm;
Cover Girl Queen Collection „Vibrant Hues Color Q580 Ruby Remix“ – 4,92 ppm;
NARS „Semi-Matte 1009 Funny Face“ – 4,89 ppm.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *