• 565
  • 0

Predsednik SLD akademik Radoje Čolović ukazao je da Srbi ne obolevaju mnogo češće od malignih bolesti od drugih, ali da je naša zemlja po smrtnosti vrlo visoko pozicionirana – na drugom mestu u Evropi.

To je razlog zbog koga je SLD pokrenulo projekat „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti”, sajt na kome su prezentovani edukativni programi namenjeni lekarima svih struka.

Projekat je, kako kaže Čolović, fokusiran na pet najčešćih karcinoma od kojih se oboleva – karcinom pluća, karcinoma dojke, kolorektalnog karcinoma, grlića materice i karcinoma jajnika.

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli 5.000 pacijenata, karcinoma dojke – 4.500 pacijenata, kolorektalnog karcinoma– 4.500 pacijenata, grlića materice oko 4.000 žena.

Direktor Klinike za onkologiju i radiologiju prof. Radan Džodić kaže da je u poslednjih nekoliko godina napravljen ogroman pomak u onkologiji, što se tiče aparata za zračenje i lekova za obolele od raka.

Srbija će do kraja godine u onkološkim centrima imati 25 aparata za zračnu terapiju, što predstavlja zlatni standar – jednu mašinu na 250.000 stanovnika, rekao je Džodić.

Podseća da je Srbija pre par godina imala samo 11 funkcionalnih mašina za zračnu terapiju, da je tokom 2015 i 2016 nabavljeno još osam linearnih akceleratora, a da je pre par dana raspisan tender za nabavku još šest linearnih akceleratora.

On kaže da je Institutu za onkologiju potreban i veći prostor, kako bi se najteži onkološki pacijenti lečili u boljim uslovima.

Sobe su trenutno osmokrevetne i nama treba nov prostor od bar 10.000 metara kvadratnih. Napravili smo idejni projekat za izgradnju novog objekta kako bi naši pacijenti imali bolje uslove za lečenje”, rekao je Džodić.

On kaže da prema idejnom projektu za novu zgradu, za građevinske radove treba oko 10 miliona evra i isto toliko za opremanje.
 

Izvor
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *