• 539
  • 0

Vlada Vojvodine utvrdila je i usvojila Program prevencije kod devojčica od 11 do 14 godina u Vojvodini, protiv HPV infekcije (humani papiloma virus), glavnog uzročnika raka grlića materice.

Edukacija će biti usmerena ka roditeljima i starateljima devojčica, ali i zdravstvenih radnika, kako bi se ciljna grupa što bolje upoznala sa tim da je vakcinacija protiv HVP infekcije jedna od najboljih prevencija raka grlića materice.

Paralelno sa edukacijom, sprovodi se i anketa zainteresovanosti roditelja za ovaj vid imunizacije, a ukoliko odziv bude dobar, s vakcinacijom će se otpočeti, ali će biti na dobrovoljnoj bazi.

„Naša pokrajinska sekretarka za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović je pokrenula projekat u vezi sa HPV vakcinacijom devojčica u Vojvodini, sa nadom da se vakcina uvede ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji. Za početak je oformljen tim sastavljen od stručnjaka iz oblasti – ginekologije, pedijatrije, dečje urologije, socijalne medicine i epidemiologije.

Napravljen je upitnik koji još nije distribuiran po školama, a paralelno s tim ćemo raditi i ovu edukaciju pedijatara u nekoliko bolnica širom Vojvodine. Edukacija sadrži podatke o epidemiologiji karcinoma grlića materice, o njegovom nastanku, o HPV virusima i o vakcini“, objasnila je ginekolog Aleksandra Kapamadžija, član tima za prevenciju HPV.

Vlada Vojvodine je za sprovođenje programa edukacije iz pokrajinskog budžeta izdvojila 1,2 miliona dinara, a program je sačinio i realizovaće ga Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *