• 554
  • 0

Vrt je za mužjakom tragao 15 godina, a par koji danas ima je jedini na prostoru čitavog Balkana.

Mužjak je danas pristigao iz Almaate koja se nalazi u Kazahstanu i izuzetno je lep primerak svoje vrste, pa se zaposleni nadaju da će imati potomstvo ove retke ptice.

– Kondori imaju najveći raspon krila u svetu ptica, koji iznosi i preko tri metra. Ova prelepa i oprezna grabljivica retko može da se vidi u divljini i skoro joj je nemoguće prići. Polnu zrelost dostižu tek izmedu šeste i 11 godine života.

Love veliki plen, kao što su: lame, alpake, guanako i druge velike sisare. U zatočeništvu ih hranimo zečevima, konjskim mesom i iznutricama – kaže Nadežda Radović – zaposlena u Vrtu dobre nade, napominjući da su svi ushićeni zbog dolaska ove retke ptice, za kojom se deceniju i po tragalo.

Kondori
su velike crne ptice sa okovratnikom od belog perja i velikom svetlom skupinom perja na krilima, naročito kod mužjaka. Glava i vrat su skoro bez perja i zagasite crvene boje koja može da porumeni usled promene raspoloženja ptice. Mužjaci imaju resicu na vratu i tamnocrvenu krestu na glavi.

Za razliku od drugih grabljivica, mužjak koji teži oko 15 kilograma je veći od ženki. Prosečnom težinom od oko 11 kilograma kondor je posle dalmatinskog pelikana najteža ptica letačica, i zasigurno najteža kopnena ptica letačica.

Gnezde se na visinama do pet hiljada metara, obično na nedostupnim liticama i polažu jedno do dva jajeta. Kondor je jedna od najdugovečnijih ptica, i može živeti do 100 godina u zatočeništvu.

Ova grabljivica je postala nacionalni simbol Perua, Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije i Ekvadora. Danas prema lestvici IUCN-a, kondor je skoro istrebljen, uglavnom zbog gubitka staništa i indirektnog trovanja jedući lešine koje su ubili lovci. Kao odgovor na to, osnovana su uzgajališta u nekoliko južnoameričkih zemalja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *