• 684
  • 0

Pre desetak godina i u ovom selu, nadomak Užica, grnčarstvo je uveliko stagniralo, a onda se desila neočekivana ekspanzija, a zanat su prihvatili mladi stvaraoci. Sada je grnčarstvo na granici zanata i umetnosti.

Svakog leta sve je više i umetnika iz inostranstva, koji u Zlakusu dolaze da nauče nešto novo, ali i da svetu prenesu raritet iz onoga šta Srbija ima. Kolonija čuva umetnička ostvarenja i maštovitost zanata koji je doživeo neočekivani preporod.

Osim pečenja gline na otvorenoj vatri, osobenost Zlakuske grnčarije leži i u kvalitetu lokalne sirovine. Glina se kopa u obližnjem selu, sa dubine od dva do osam metara. Zatim se prerađuje, meša sa beličastim kamenom koji se vadi u susednom majdanu, starom više od dva veka.

Tajna kvaliteta i trajnosti ovog zemljanog posuđa, kažu meštani, je u razmeri mešanja gline i kalcita. Posle obrade i pečenja posudama predstoji kaljenje, odnosno proces potapanja u kašu od kukuruznog ili ječmenog brašna.

To je ono što majstori iz Zlakuse uglavnom pričaju posetiocima, a ostali detalji iz procesa rada koji ovo posuđe čine jedinstvenim, čuvaju za one koji bi hteli da savladaju veštine starog zanata.

Kvalitet posude mnogo utiće na hranu koja se u njemu priprema i ona je ukusnija od kuvanja u savremenom, fabričkom posuđu. Žitelje Zlakuse razlike ne muče, jer u domaćoj kuhinju već tri veka koriste isključivo zemljano posuđe.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *