• 482
  • 0

U početku, prvobitni cilj bio je odgoj visokog, koščatog zaprežnog konja sa dobrim pokretima. Ti konji nastali su ukrštanjem drevnih nemačkih kobila sa španskim i napolitanskim pastuvima. Bila je to rasa veoma poštovana od strane nemačkih farmera zbog njegove istrajnosti, mirnoće i otpornosti.

Prvi zabeleženi podaci o rasi iz tog perioda našli su se za vreme vladavine Grofa od Holsteina i Stormonta – Gerharda I. Pošto se shvatila velika korist ovih konja kao dobrih radnika u poljoprivredi i korisnih “partnera” u ratu, reputacija ovih konja u Evropi je sve više rasla.

U XVIII veku, holsteiner je jedan krupni ali elegantni zaprežni konj – veoma cenjeni “karuzijer” (konj za zaprege). Najveći uticaj na tadašnji razvoj imali su pastuvi uvezeni i Engleske – i to tri polukrvna pastuva rase Yorkshire Coach Horse (Burlington Turk, Owstwick i Brillant). Ovi pepinjeri rasi pridaju veoma dinamičan pokret, usklađene pokrete i dobru narav.

Pošto se nakon prvog svetskog rata holsteiner sve češće i više koristio kao jahaći konj, sve je zastupljenije korišćenje engleskih punokrvnjaka za poboljšanje rase. Ovim oplemenjivanjem, dobija se nešto lakša, pokretnija i u svim pogledima plemenitija rasa. Modernog holsteinera karakteriše vrlo korektan, ispravan i ritmički pokret zbog čega je veoma zastupljen u dresurnom jahanju gde postiže zapažene rezultate.

Holsteiner ima jako, prilično masivno, ali elegantno telo, siguran korak i izvanrednu skakačku sposobnost što ga svrstava u jednu od najboljih preponskih rasa.

Glava se na uticaj engleskog punokrvnjaka iz teške i ružnjikave razvila u elegantniju, finijeg profila. Oči u holsteinera su krupne, izražajne i živahnog pogleda. Širokih nozdrva i pokretljivih ušiju.

Ekstremiteti ovih konja su idealni – široka kolena, kratke cevanice (obim 20-24cm) i kičice uz širok stav prednjih nogu i dubokih grudi.

Uticaj engleskog punokrvnjaka je popravio i kvalitete kopita koja su u drevnog holsteinera bila nekvalitetna. Ovi konji imaju vrlo snažan vrat i dobro oformljene sapi i leđa.

Hodovi su mu visoki i izdašni što najviše dolazi do izražaja u dresuri. Jednako je dobar i za vožnju i za jahanje.

Visina mu je oko 170cm a javlja se u svim osnovnim bojama – dorati, vrani, alati, zekasti. Kvalitet konja se svake godine ocenjuje na takozvanim “keuring-ima”, gde se konji po svom potencijalu svrstavaju u grupe i dobijaju ocene kako za eksterijer i pokrete, tako i za genetski potencijal koji poseduju i prenose na potomstvo. Ovim strogim selekcijama se doprinosi očuvanju rase i daljem razvoj u pozitivnom smeru.

Holsteiner je konj dobrog karaktera, vrlo inteligentan, osetljiv i dobronameran, kojeg nalazimo na najvišim pobedničkim postoljima u disciplinama “equestrian”, pa čak i na prestižnim nadmetanjima kao što su olimpijade i svetska prvenstva.

Jedan od najpoznatijih i najuticajnijih pepinjera holstein rase jeste Landgraf I koji je po mnogima pepinjer stoleća. Njegovi geni se pouzdano prenose na potomstvo koje postiže izvanredne rezultate. Potomstvo Landgrafa zaradilo je približno 7 miliona dolara uglavnom u preponskim nadmetanjima, a ova svota se iz dana u dan povećava.

Izvor: životinjskocarstvo.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *