• 561
  • 0

Za ovu životinju se vezuje manjak inteligencije. Magarac je u običnom govoru postao sinonim za glup. Međutim, to u realnom stanju stvari nema veze sa inteligencijom ove životinje.

Po mnogima magarci su glupe i tvrdoglave životinje. Oni su zapravo u velikom stanju opuštenosti i njihove reakcije su puno mirnije nego one kod konja. Konj kada se uplaši počne trčati, a magarac stane, što je zapravo i bolje jer su time sprečeni padovi i povrede.

Visina magarca se kreće od 1 do 1,7 m, a težina ove životinje je oko 250 kg. Dosta liče na konje, ali su karakteristični po svojim dugačkim ušima.

Magarac je prilično troma i spora životinja. Imaju relativno duge i tanke noge, sa kopitima na donjem delu. Ispušta zvuke poznate pod nazivom njakanje. Žive oko 45 godina. Magarci su društvene životinje, ali to pokazuju na veoma specifičan način. Žive uglavnom u parovima, ali između dva primerka ove životinje ne postoji neka trajnija veza. Moguće je da veza između jednog para traje svega jedan dan.

Ženke na svet donose jednog mladunca, a period u kom se fetus razvija u telu majke traje 12 meseci. Po rođenju, nekoliko meseci je vezan za majku. Aktivni su preko dana, bez obzira na to da li žive u divljini ili uz ljude. Hrani se senom i svežom travom.

Magarac potiče iz suvih predela Severne Afrike, ali je danas ova životinja rasprostranjena po celom svetu. Uglavnom se koristi kao životinja za vuču na velike distance, jer može dugo da izdrži bez hrane i na minimumu vode u tropskim uslovima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *