• 558
  • 0

Baš kao što dresirate štene prvom komandom da sedne, tako postoji i prva komanda koju ćete naučiti vašeg papagaja. Ta komanda je „dođi“, i laka je za učenje zato što je fizički pokret nešto što normalno radi puno puta u toku dana.

Time što ćete papagaja naučiti ovoj komandi smanjićete bilo kakav strah koji može imati od vas, ojačati vezu između vas, ustanoviti vaš autoritet, uspostaviti bolju kontrolu nad pticom i smanjiti šanse da ptica postane teritorijalna. Nakon što savlada komandu, nju će povezivati sa dobrim stvarima, kao što su vaša pažnja, grickalice i eventualno nagrada u vidu neke igračke.

Kako započeti trening

Kao i sa dresurom drugih životinja i sa papagajima trening treba da bude kratak, obično oko 15 minuta. Nikada ne započinjite trening ako ste nervozni, umorni i nemate strpljenja. Strpljenje je ključ dobrog treninga. Potrudite se da trening bude pozitivno iskustvo i za vas i za vašeg papagaja, zabavite se i pretvorite to u igru.

Trening bi trebalo da se radi u tihoj sobi u kojoj nema stvari koje bi mogle da vas ometaju. Obezbedite tu prostoriju, zatvorite prozore, vrata, navucite zavese, isključite TV i muziku, sklonite druge kućne ljubimce ukoliko ih imate. Takođe papagaj bi trebalo da ima podrezana krila. Trening uvek treba završiti pozitivnim prizvukom i nekom nagradom. Konzistencija u komandama je takođe ključna stvar za uspeh. Budite pozitivni, nemojte ih udarati, dizati glas, kažnjavati…

Pažnju ptice treba da usmerite na sebe i da budete opušteni. Posmatrajte da li je ptica pospana, gladna, uplašena ili agresivna. Znaci straha i agresije su ako ptica stoji uspravno sa krilima blago odvojenim od tela, kljun može biti otvoren ili zatvoren, mahanje krilima, ako se ptica jako čvrsto drži za vaš prst ili grize. Ako se bilo šta od ovoga desi prekinite trening, završite ga na pozitivan način, i učinite to tako da vaša ptica ne pomisli da je pobednik u tom vašem malom sukobu.

Prilagođavanje ptice

Ukoliko ptica nije naviknuta na vas prvih nekoliko treninga ćete polako i tiho staviti vašu ruku unutar kaveza, dalje od ptice. Kada prilazite kavezu, a želite da vežbate sa pticom, morate uvek biti malo viši od ptice. Ukoliko budete previše visoko ptica će biti još više uplašena, a ako ste previše nisko to može da shvati kao svoju dominaciju.

Sa svakim treningom pomerajte vašu ruku malo bliže ptici i dozvolite joj da se sama popne na vašu ruku ukoliko to želi. Onog trenutka kada vašoj ptici ne bude smetala blizina vaše ruke u kavezu pravi trening može da počne.

Ako je vaša ptica već velika i agresivna bilo bi dobro da koristite drveni štapić umesto vašeg prsta tokom prvih treninga. Ako ste se odlučili za ovakav pristup ostavite taj drveni štapić u kavezu tako da papagaj može da ga istraži i upozna.

Učenje komande „dođi“

Nežno pritisnite grudi ptice tačno iznad njihovih nogu prstom ili drvenim štapićem. Bilo šta od toga treba postaviti iznad mesta na kome papagaj sedi tako da se ptica bukvalno uspenje na njega.

Kada ptica počne da se penje na vaš prst kažite “dođi” i uradite to svaki put kada se ptica bude penjala. Konzistencija je ključ – svi članovi porodice uključujući i vas moraju to da ponavljaju svaki put.

Kada se ptica popne pohvalite je i nagradite je vrlo malom grickalicom, nečim što stvarno voli, ali samo u slučaju kada posluša komandu.

Veće ptice mogu koristiti svoj kljun pri penjanju na vaš prst. Nikada nemojte povlačiti ruku ukoliko ptica koristi kljun da se uspenje zato što će vas ujesti, ovo važi i za manje ptice. Ubrzo će shvatiti da je se plašite i vaš odnos će biti baš kakav ona želi. Nemojte nikada da dozvolite da ptica misli da je se plašite. Takođe ptica neće poslušati vašu komandu ukoliko misli da ćete izmaći prst ili štapić.

Kako ptica bude bila opuštenija i naviknuta na vas, sve češće ćete vaditi pticu iz kaveza i raditi trening u mirnom okruženju. Kada su izvan kaveza osećaće se mnogo ranjivijim i obraćaće više pažnje na vas.

Učenje komande „siđi“ 

Kada budete želeli da ptica siđe sa vašeg prsta ili štapića koristite istu tehniku kao i za komandu “dođi”. Prinesite pticu tako da nežno grudima pritiska objekat na koji želite da siđe. Uradite to tako da je ptica okrenuta vama i dok bude prelazila sa vašeg prsta na objekat izgovarajte “siđi”, i u ovom slučaju konzistencija je vrlo bitna. Iako su ove dve komande na prvi pogled iste, komanda “siđi” papagaju zapravo znači da treba da siđe sa prsta na objekat koji mu vi pokazujete.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *