• 588
  • 0

Kada počne proleće sunce sija, cveće cveta, može da se izađe iz kuće u kojoj smo proveli zadnjih nekoliko meseci, raj na zemlji, jedva smo čekali. Sve je to lepo fino dok se ne začuje zujanje, pa se oseti ujed. Vesnici proleća nisu samo laste, rode i visibabe nego, nažalost, i komarci. Ova dosadna leteća gamad je deo naše svakodnevnice i priroda je tako uredila da nas maltretiraju od prvog prolećnog sunca pa do prvog mraza. Nigde nismo bezbedni od njih. Napadaju u kući i van nje a pogotovu im je slatko da napadaju dok smo u krevetu.

 

Tome mora da se stane na put!
 

Postoje razne vrste zujalica insekticida i repelenata koji su veoma delotvorni ali ima niz problema sa njima. Prvi problem je što sredstva moraju biti uključena ili upaljena da bi radila a drugo je što imaju za neke neprijatan miris. Treće je što prozori moraju biti zatvoreni da taj miris ne bi napuštao prostoriju. Lepo je to zamišljeno ali niko neće da spava sa zatvorenim prozorom po junskoj vrućini.

Postoji način da se vrt i kuća pretvore u zonu koja je odbojna za komarce upotrebom gajenog bilja. Ukoliko ste zastupnik i u praksi sprovodite zdrav način života predstavljamo Vam način na koji možete sebe lišti muke sa komarcima.

Bilje koje se može koristiti u cilju ispunjenja ove namere je:

LIMUNSKA TRAVA (Cymbopogon citratus) je višegodišnja subtropska biljka poreklom iz Indije. Naziv je dobila po svom karakterističnom mirisu koji podseća na limun i isti taj miris rasteruje komarce. Može se gajiti kao sobna biljka ili u vrtu stim da je za vrt neophodno nabaviti seme ili rasad biljke koji je otporan na hladnoću (Cymbopogon citratus var. winterianus ili var. nardus). Uprkos tome što su gore navedeni varijeteti otporni na hladnoću i dalje je nemoguće gajiti ih kao bilje našeg podnevlja. Saksijsko gajenje je imperativ.

MACINA TRAVA (Nepeta cataria) je korovska biljka iz iste familije kao žalfija se može naći svuda. Veoma je agresivan korov koji brzo zauzima teritoriju za sebe. Miris koji biljka odaje je način na koji ova biljka doprinosi zaštiti doma i vrta od komaraca. Seme i rasad se može naći u slobodnoj prodaji tako da ako želite da gajite u saksijama možete vrlo lako doći do nje. Dobra mesta za postavljanje ove biljke su okna prozora i oko ulaznih vrata. U vrtu je poželjno staviti blizu mesta gde se sedi. Prema istraživanjima koja je sproveo univerzitet u Ajovi pokazalao se da je macina trava deset puta jači repelent nego DEET.

RUZMARIN (Rosmaria offficinalis) osim što je začin za jelo i ukras za svadbu ova biljka je takođe jak repelent za komarce. Biljka je sa našeg podnevlja. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji u velikim količinama. Postavljanje ove biljke je isto kao i kod prethone, u okna od prozora, blizu vrata ili tamo gde se sedi u bašti. Kao sobna biljka se u principu ne gaji zato što joj smeta duvanski dim. Ruzmarin je žbunasta biljka i može se oblikovati na više načina tako da osim funkionalne ima i veliku ukrasnu vrednost.

BOSILjAK (Ocimum Basilicum) je već davno poznata lekovita biljka u našim krajevima. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji i sama biljka se može gajiti u saksijama ili u bašti. Bosiljak zahteva dosta sunca i vlage tako da njegovo postavljanje i održavanje mora biti u skladu sa ovim zahtevima. Opet, prozorska okna, okolina vrata ili neko sunčano mesto u baši su savršena mesta za postavljanje bosiljka. Miris koji listovi ispuštaju je upravo to što tera komarce i muve.

LAVANDA (Lavandula angustifolia) koja je uveliko poznata po svom lepom mirisu cveta koristi isti za teranje insekata pa čak i zečeva. Lavanda i lavandino ulje se često preporučuje kao biorepelent insekata. Ukrasna vrednost lavande je takođe stvar koja se mora istaći. Seme i rasad se mogu naći u slobodnoj prodaji i najbolje mesto za lavandu je prozorsko okno ili vrt. Lavanda zahteva dosta svetlosti i ocedno zemljište ili substrat.

MIRISNI GERANIJUMI dolaze sa preporukom njujorške botaničke bašte, bruklinske botaničke bašte i Plantšeda. Kod nas je ova familija bilja poznat pod nazivom „Rodin kljun“. Miris koji podseća na limun je sredstvo kojim biljka rasteruje komarce. Biljka se može gajiti iz semena ili rasada i zahteva dosta sunca. Neophodno je naći sunčano mesto u vrtu ili sobi da bi ovo bilje uspešno raslo i teralo komarce.

Uz pomoć ovih biljka napravićete ambijent koji je izuzetno atraktivan za svakoga osim za dosadne komarce, muve i slične leteće napasti od kojih čovek mira nema ni tokom dana a ni tokom noći.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *