• 735
  • 0

Evo da kažemo nešto o kornjačama, koje nisu zahtevni kućni ljubimci.

Žive na svim kontinentima, a možemo ih naći u rekama i okeanima, jezerima i barama, šumama i livadama, kamenjarima i pustinjama – jednostavno svuda, osim u polarnom pojasu. Zbog njihove mirne i miroljubive prirode, kornjače imaju dugu istoriju kao kućni ljubimci.

Od bajki u kojima se pojavljuje kao „stara i mudra“, pa do današnjih crtanih junaka poput „nindža kornjača“, ljudi ih vole u svojoj okolini i često ih kupuju ili donose iz prirode da ukrase svoju baštu, vrtni bazen, terasu ili stan.

Ako iz ove priče izuzmemo velike morske kornjače, ove bezube i tihe životinje se kao ljubimci mogu grubo podeliti na dve velike grupe, a to su barske i vodene kornjače i one druge koje baš ne obožavaju brčkanje, dakle kopnene kornjače.

U ove dve grupe zajedno ima preko dvesta različitih vrsta sa po nekoliko podvrsta koje se mogu naći u domovima i dvorištima, gde žive kao kućni ljubimci. Svaka vrsta, naravno, ima svoje specifičene potrebe, ali ono što im je zajedničko je da nisu zahtevni ljubimci i da donošenje kornjače u dom podrazumeva vezivanje na duge staze!

Držanje kornjača predstavlja svojevrstan izazov koji je direktno povezan sa njihovom veličinom, životnim navikama i vrstom hrane koju vole. Ishrana kornjača varira od vrste do vrste, a isto tako i njihov apetit. Sve zahtevaju raznovrsnu hranu, sa posebnim akcentom na pravilan odnos minerala u njoj.

Odnos kalcijuma i fosfora je od izuzetne važnosti za sve životinje, a posebno za kornjače radi njihovog složenog skeleta – oklopa. Ma kako hrana koju im nudimo bila kvalitetna, to neće imati nikakvog značaja ako im ne obezbedimo dovoljno toplote.

Kornjače su reptili i nemaju mogućnost da same stvaraju telesnu temperaturu. Ako se kornjača dovoljno ne „osunča“ neće moći da svari, a time da iskoristi ni najbolju dijetu koju smo joj obezbedili.

Danas se, na sreću, može naći veliki broj specijalnih sijalica koje su namenjene negovanju reptila, pa njihovi vlasnici više ne zavise od količine sunca koja im ulazi u stan.

Mnoge vrste su prilično krupne, pa veličina potrebnog prostora za njih nije mala, pogotovo što preferiraju život na otvorenom. Sa druge strane, ako živimo u stanu krupnije kornjače zahtevaju adekvatan smeštaj.

Higijena tog prostora mora biti inperativ za svakog vlasnika. Kornjače nisu uredni stanari, a priroda ih nije obdarila nekim posebnim higijenskim navikama jer im u divljini one nisu ni potrebne.

 

Dakle, iako veoma otporne, one mogu oboleti od kožnih bolesti kao posledice neadekvatnog smeštaja. Čista voda za barske i prostirka za kopnene kornjače je minimum koji se mora ispoštovati.

Navedene činjenice ne bi trebalo da vas obeshrabre u odluci da kornjača postane vaš dugogodišnji ljubimac. Naprotiv, ovim želimo da vas motivišemo da se dobro raspitate i obavestite o potrebama i navikama vrste kojoj pripada jedinka koju ćete nabaviti.

Iako su najmanje zahtevni ljubimci, minimum se mora poštovati da bi bile zdrave, vesele i dugovečne. O njihovim potrebama se možete obavestiti preko revija kao što je naša, putem interneta ili iz stručne literature, a preduslov za to je da vam prodavac kaže pravo ime vrste koju nudi, pa ih nemojte nabavljati od osoba koje ne poseduju bar osnovno znanje o njima.

Ono što svakako treba znati jeste da su sve evropske vrste kornjača zaštićene zakonom i da ubrzano nestaju zbog uništavanja njihovih staništa. Nikako ih ne treba hvatati i nositi kući, jer ma kako izgledale male i nezaštićene kada ih nađete, verujte da će biti mnogo srećnije ako ih ne dirate i ostavite tamo gde pripadaju – u prirodi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *