• 530
  • 0

Za papagaja kupanje predstavlja proces pomoću koga održavaju svoju kožu i perje u dobrom stanju.

Afrički sivi papagaj verovatno neće tolerisati kupanje na dnevnoj bazi nego će čak preferirati kupanje jednom nedeljno, što uglavnom zavisi od ptice.

Papagaj će radije prihvatiti neku vrstu simulacije kiše prilikom tuširanja nego da mu direktno prskate vodom u lice. Znaćete da li vaš papagaj voli ovakav tretman, jer ako mu se ne bude svideo, pokušaće da pobegne, a ako mu se bude svideo ostaće u mestu i možda mahati krilima ili čak pevušiti od zadovoljstva.

Različite vrste papagaja različito reaguju na kupanje. Zato morate biti veoma strpljivi sa njima. On ili ona će nakon nekog vremena biti zainteresovani za kupanje, tuširanje ili kadicu sa vodom. Razmišljanje u ovim situacijama je vrlo bitno.

Vaš papagaj može biti u opasnosti ako bude pokušao da poleti nakon što je ceo pokvašen. Papagaji mogu da naude sebi ukoliko dozvolite da se ovo desi. Nikada nemojte dovesti papagaja u takvu situaciju i zato bi možda najbolje bilo da ga držite što bliže podu kada ga tuširate.

Veoma brzo ćete postati samouvereni u tome gde i kada ćete kupati svoju pticu i ukoliko pazite na njihova osećanja i bezbednost, kupanje može postati lepo iskustvo za vas i vašeg pernatog prijatelja. Voda je sve što je potrebno da vaš papagaj ostane čist.

Neki ljudi postave činiju sa vodom unutar kaveza i ostave ptici da obavi sav posao, ovo je najprirodniji postupak koji omogućava pticama da se čiste kad god one to žele.

Uvek pokušajte da kupanje bude u pravo vreme zato što papagaju treba vreme da se osuši pre nego što ode na spavanje. Takođe pazite da vašu pticu ne kupate hladnom vodom zato što to može da bude pravi šok za nju. Nikada nemojte koristiti sapun, sem ukoliko niste profesionalac i ukoliko čistite pticu uprljanu naftom.

Pogledajte kako to treba da izgleda u praksi:
{youtube}Mv9WIHouLw4{/youtube}

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *