• 662
  • 0

Lekovite biljke mogu pomoću u lečenju širokog spektra bolesti bez većih sporednih efekata. Veoma je važno da znate koje lekovite biljke rastu u vašoj okolini i kod kojih vam problema mogu pomoći. Uvek je bolje koristiti lekovito bilje u lečenju nego farmaceutske lekove, zato što oni truju organizam i jako su slabog dejstva.

Ekstrakti tj. tinkture i domaći sirupi od lekovitog bilja, mogu biti i do 10 puta jači nego farmaceutske alternative.

11 Lekovitih biljki koje biste trebali uzgajati

Matičnjak

Bliski rođak  nane, matičnjak je svestrana lekovita biljka koja pomaže kod smanjenja napetosti, nesanice, rana, herpesa, ujeda insekata, nadimanja i grčeva u stomaku. Izuzetno je delotvoran u lečenju herpesa.

Majčina dušica

Aktivna supstanca koju sadrži majčina dušica, timol, je jak antiseptik. Ako patite od kašlja, zagušenja, probavne smetnje, ili gasova, razmislite o korišćenju ovog lekovitog bilja.

Aloe vera

Može se gajiti u normalnim uslovima, jer joj je potrebno samo dovoljno vlage i svakodnevna izloženost sunčevoj svetlosti. Aloja može da izleči opekotine, rane, ekcem i razne alergije kože, izuzetno brzo, na prirodan način bez ikakvih sporednih efekata. Njen sok je koristan kod probavnih problema i kod slabog apetita.

Nana

Nana je prirodno bogata manganom, vitaminom A i vitaminom C. Njeni listovi smiruju i opuštaju mišiće. Infuzija od lišća nane se koristi za smanjenje simptoma sindroma iritabilnih creva, protiv stomačnih bolova, mučnina, u sprečavaju razvoja loših stomačnih bakterija i u lečenju groznice.

Ehinacea

Lekovita biljka ehinacea ima kapacitet da podigne otpornost organizma na bakterijske i virusne infekcije tako što stimuliše imuni sistem. Ona takođe ima antibiotička svojstva koja pomažu u oslobađanu od alergijskih simptoma.

Bosiljak

Sigurno ste do sada dosta puta koristili bosiljak kao začin u hrani, a da li te ga ikada koristili protiv nadutosti? On ima moć da leči posekotine, gubitak apetita, gasove u želucu i grčeve u stomaku.

Neven

Raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta. Nije bitno da li je zemlja posna i sabijena, veoma kisela ili veoma alkalna, sve dok je vlažno neven će se razvijati. On je koristan za kožne bolesti, ujede, podočnjake, uganuća, groznice i hronične infekcije.

Korijander

Korijander ima mnoga lekovita svojstva i poznat je po tome što reguliše rad digestivnog sistema. Izuzetno je dobar u borbi protiv šećerne bolesti i ima antibakterijska svojstva, dobar je za lečenje anemije i menstrualnog poremećaja.

Ruzmarin

Ruzmarin je opšte poznati iscelitelj. Ova višegodišnja drvenasta biljka stimuliše nervni sistem oštri pamćenje i koncentraciju tako što podstiče dopremanje više kiseonika vašem mozgu.

lavanda

Lavenda je poznata po svom mirisu, takođe ima anti-inflamatorna i antiseptička svojstva. U staroj Grčkoj, Rimu i na Bliskom istoku, lavanda je korišćena kao antiseptik. Takođe je korišćena za lečenje anksioznosti, migrene, nesanice i depresije.

Žalfija

Čaj od žalfije je delotvoran biljni lek u srečavanju pojavljivanja sedih vlasi kose, smanjuje groznicu, smanjuje nervozu, deluje povoljno na mozak i nervni sistem. Takođe se može koristiti za lečenje stomačnih tegoba, stresa i infekcija usta i grla.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *