• 648
  • 0

Ona svoje ogromne uši usmeri ka zemlji kako bi oslušnula buku koju insekti prave ispod zemlje. U toplom periodu ona lovi noću, ali je, kad nema dovoljno hrane, aktivna i danju.

Mali čopori ovih životinjica, koji broje četiri do šest članova, love postrojeni u redovima. Svaka lisica povremeno se zaustavi sa njuškom usmerenom prema zemlji i ušima usmerenim napred. U ovom položaju ona pažljivo osluškuje i okreće glavu radi bolje orijentacije.

Na taj način ona, na primer, čuje termite koji se kreću podzemnim hodnicima, pa čak i larvu balegara, koja se ispod zemlje probija kroz kuglicu od balege. Kad zabeleži zvuk koji obećava, brzo počinje da kopa prednjim nogama, kako bi do plena stigla pre nego što on uspe da se sakrije.

Beskičmenjaci (insekti i njihove larve, paukovi i stonoge) čine pretežni deo jelovnika ljiljkouhe lisice, koja, osim insekata, voli da jede i miševe, guštere i male zmije.

Iako ova lisica vadi insekte iz zemlje, ona će ih pronaći samo ako ih čuje. Ukoliko insekti miruju i ne stvaraju nikakvu buku, ona ih najverovanije neće naći.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *