• 83
  • 0

Mladunci ćubaste foke hrane se majčinim mlekom još kraće – neverovatnih sedam dana.

 

Ovako brz razvoj mladunaca uslovljen je potrebom da se oni odbrane od grabljivica – polarnih lisica i medveda. Što manje vremena malena foka provede na ledu, to je manja opasnost da ona postane ručak nekog od predatora.

Svakog marta, u zaleđenom moru u priobalju Njufaundlenda, nađe se na stotine belih čuperaka – mladunaca grenlandske foke. Majke ih hrane mlekom 10 do 12 puta dnevno, u trajanju od po 10 minuta. Mleko foke sadrži 43% masnoće, tako da mladunče dnevno dobije na težini za oko 1,4 kilograma. Čim mladunče dostigne 32 kilograma, ono odbacuje svoju belu maskirnu bundicu, ispod koje se nalazi sivkasto krzno.

U to vreme majka ih već napušta i mladunci moraju u vodu, kako bi se sami hranili, loveći ribe. Oni u početku uspevaju da ulove samo zglavkare koji plivaju blizu površine, a tu i tamo na njihovom „tanjiru“ nađe se i poneka ribica.

U ovom periodu dešava se da mlada foka oslabi i do šest kilograma, dok ne nauči da zaroni u veće dubine, kako bi lovila haringe ili skuše.

 

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *