• 901
  • 0

Mustang je tipičan divlji severnoamerički konj, koji vodi poreklo od konja koje su doveli u Ameriku španski konkistadori.

 

Reč Mustang dolazi iz španske reči mestengo (mesteño), što je označavalo španski ceh koji je uzgajao stoku u Kastilji. Mustang je sinonim američkog divljeg zapada i predstavlja gracioznost, lepotu, brzinu i nezavisnost, zato je danas taj sinonim često upotrebljavan u proizvodima visokog razreda (motori, automobili).
 

Godine 1971. američki kongres priznaje Mustanga kao istorijski simbol Zapada.
 

Mustang je bio prvi konj koji je došao u Ameriku sa Špancima. Do tada američki kontinent konja nije poznavao. Pretpostavlja se da su konji živeli u Americi u praistoriji, a da su kasnije izumrli.
 

Prvi konji došli su u Ameriku sa Špancima oko 1500. Bili su andaluzijskog, arapskog i magrebskog porekla. Prilikom španskih ekspedicija neki od njih su pobegli ili bili oteti od strane Indijanaca (ekspedicija Ernanda de Sotoa, Fransiska Vaskeza de Koronada).

 

To je bio razlog za brzo širenje populacije konja po Americi. Mustang je bio vrlo dobro prihvaćen i kod Indijanaca, kojima je konj postao veoma značajan, naročito Komančima,Šošonima i Nazperkama.
 

Mustang je postao obavezan simbol u predstavljanju Amerike, bilo u napadima na poštanske vozove ili bitkama Indijanaca i kauboja. Holivud ga izdiže u legendu.
 

Konji su bili velikog značaja u osvajanju Amerike. Kad su Indijanci videli Špance na konju, koje do tada nikad nisu bili viđeni, konji su im ulivali veliki strah.

Mustang je nastao ukrštanjem različitih vrsta konja. Prirodnom selekcijom u divljini su opstali samo najjači. Lagane je mase i stasa, ali ipak čvrst, zbijen i poprilično nizak sa skromnih 130-150 cm.

 

Pošto stalno putuje, preko različitih predela i terena, mustang ima tvrđa i otpornija kopita nego njegovi pitomi rođaci. Takođe, njegove kosti su čvršće i snažnije. Daleko je izdržljiviji i skromniji u uzdržanim potrebama. Pojavljuje se u svim bojama, uobičajene su crna, crvenkasto-smeđa, boja jelenje kože, siva i palomino a sve varijacije boja i šara su moguće.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *