• 467
  • 0

Oni ne mogu da nam kažu šta osećaju, ali psi određenim radnjama i ponašanjem pokazuju nam svoju naklonost. Za vas smo dešifrovali pseće znake nežnosti.

Mahanje repom

Mahanje repom je prvi signal koji ljudi primete, ali time pas ne pokazuje baš uvek naklonost. Pas može mahati repom kada mu je drago što vas vidi ili kada ga češkate po leđima. Tada je značenje sigurno pozitivno.

Međutim, pas nekada maše repom kako bi ukazao na strah ili nervozu. Razmuevanjem suptilnih razlika u mahanju repa otkrivamo prave emocije našeg ljubimca.

Lizanje

Čin lizanja takođe ima više značenja, ali ako vas pas liže da vas pozdravi, to je često znak naklonosti. Nežni psi vas mogu lizati pri susretu, nakon maženja ili prilikom zajedničkog dremanja na kauču.

U psećem svetu, lizanje je odraz predavanja dominantnom članu čopora. U odnosu pas-čovek, lizanje je jedan od načina da se životinja zbliži sa svojim ljudskim prijateljem, na taj način se opušta i pokazuje poštovanje.

Lajanje i skakanje

Psi vole da se igraju sa drugim psima tako što laju jedni na druge, skaču i grickaju se. Ako vas pas smatra prijateljem, tako će se, s vremena na vreme, ponašati i prema vama. Ljubimac vas može povrediti noktima ili zubima, naravno, nenamerno i treba znati da pas ne želi da vam nanese bilo kakvu štetu.

Osmeh

Ukoliko vam se učinilo da vam se pas osmehnuo, možda ste ipak upravu. Istraživanja su pokazala da psi, isto kao i ljudi, koriste izraze lica kako bi ukazali na ono što osećaju, a čak koriste neke iste mišiće za stvaranje tih facijalnih ekspresija. Zato, pažljivo osmotrite psa kako biste uočili znake emocija.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *