• 91
  • 0

Ba┼ítensko zemlji┼íte ─Źesto daje slabe rezultate. Slo┼żena ravnote┼ża mikroorganizama, vazduha i hranljivih sastojaka lake se remeti u ograni─Źenim ve┼íta─Źkim uslovima posuda za biljke. Organske me┼íavine zemlje mo┼żete da kupite ili da ih sami pravite. 

Idealna zemlja za saksije

– Istovremeno zadr┼żava vlagu i ima dovoljnu koli─Źinu vazduha u sebi.
– Sadr┼żi odgovaraju─çe koli─Źine hranljivih sastojaka.
– Omogu─çuje razvoj jakog korenskog sistema.
– Ima ujedna─Źenu konzistenciju i predvidljivo reaguje.
– Nema patogenih elemenata.

Kompost u saksijama

Zreli, pokriveni ba┼ítenski kompost odli─Źan je dodatak me┼íavinama zemlje, ali suprotno od o─Źekivanog, ─Źist kompost se ne preporu─Źuje kao zemlja za saksije. On je suvi┼íe bogat hranljivim sastojcima za ve─çinu ukrasnih biljaka ali u kombinaciji sa zemljom iz gornjih slojeva zemlji┼íta, peskom ili drugim sastojcima, ─Źini idealnu me┼íavinu. Kompost pru┼ża sve hranljive sastojke biljkama koje se gaje u saksijama i pobolj┼íava drena┼żu i aeraciju me┼íavine. 

Mešavine sa zemljom i bez nje

Bilo da je kupljena ili ku─çne proizvodnje zemlja za saksije obi─Źno sadr┼żi kabaste materije bogate ugljenikom i dodatne sastojke za pobolj┼íanje drena┼że kao ┼íto je pesak. Ve─çina kupovnih me┼íavina koje su danas u prodaji ne sadr┼żie crnicu i ilova─Źu. One su zbog toga lak┼íe za rukovanje mada ne i za odr┼żavanje.

Nekim biljkama kao ┼íto su hrizanteme i fuksije vi┼íe odgovaraju me┼íavine sa crnicom i ilova─Źom. 

Na kupovnim me┼íavinama obi─Źno je jasno obele┼żena vrste upotrebe. Me─Ĺutim pojava me┼íavina za vi┼íe namena koje se mogu koristiti i za sejanje i za gajenje delimi─Źno je ukinula jasnu razliku. 

Napravite sami zemlju za saksije

Me┼íavine zemlje za saksije mo┼żete da pravite sami od lako dostupnih sastojaka. Tako su uostalom radili ba┼ítovani generacijama pre nas. Sa ta─Źke gledi┼íta organskog ba┼ítovanstva to ima vi┼íe koristi –  smanjuje se kori┼í─çenej kupovnih sastojaka i proizvoda, a time i upotreba za transportom te┼íkih materija, podti─Źe se recikla┼ża i ponovna uoptreba ba┼ítanskih materija i otpada i omogu─çuje se ba┼ítovanima da bolje razumeju zemlji┼íte i potrebe biljaka. Cilj je da se uspostavi ravnote┼ża izme─Ĺu kabastih materija, hranljivih sastojaka, aeracije i drena┼że koja odgovara biljkama.

 

Dodaj komentar

Va┼ía e-mail adresa ne─çe biti nigdje objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *