• 673
  • 0

Baštensko zemljište često daje slabe rezultate. Složena ravnoteža mikroorganizama, vazduha i hranljivih sastojaka lake se remeti u ograničenim veštačkim uslovima posuda za biljke. Organske mešavine zemlje možete da kupite ili da ih sami pravite. 

Idealna zemlja za saksije

– Istovremeno zadržava vlagu i ima dovoljnu količinu vazduha u sebi.
– Sadrži odgovarajuće količine hranljivih sastojaka.
– Omogućuje razvoj jakog korenskog sistema.
– Ima ujednačenu konzistenciju i predvidljivo reaguje.
– Nema patogenih elemenata.

Kompost u saksijama

Zreli, pokriveni baštenski kompost odličan je dodatak mešavinama zemlje, ali suprotno od očekivanog, čist kompost se ne preporučuje kao zemlja za saksije. On je suviše bogat hranljivim sastojcima za većinu ukrasnih biljaka ali u kombinaciji sa zemljom iz gornjih slojeva zemljišta, peskom ili drugim sastojcima, čini idealnu mešavinu. Kompost pruža sve hranljive sastojke biljkama koje se gaje u saksijama i poboljšava drenažu i aeraciju mešavine. 

Mešavine sa zemljom i bez nje

Bilo da je kupljena ili kućne proizvodnje zemlja za saksije obično sadrži kabaste materije bogate ugljenikom i dodatne sastojke za poboljšanje drenaže kao što je pesak. Većina kupovnih mešavina koje su danas u prodaji ne sadržie crnicu i ilovaču. One su zbog toga lakše za rukovanje mada ne i za održavanje.

Nekim biljkama kao što su hrizanteme i fuksije više odgovaraju mešavine sa crnicom i ilovačom. 

Na kupovnim mešavinama obično je jasno obeležena vrste upotrebe. Međutim pojava mešavina za više namena koje se mogu koristiti i za sejanje i za gajenje delimično je ukinula jasnu razliku. 

Napravite sami zemlju za saksije

Mešavine zemlje za saksije možete da pravite sami od lako dostupnih sastojaka. Tako su uostalom radili baštovani generacijama pre nas. Sa tačke gledišta organskog baštovanstva to ima više koristi –  smanjuje se korišćenej kupovnih sastojaka i proizvoda, a time i upotreba za transportom teških materija, podtiče se reciklaža i ponovna uoptreba baštanskih materija i otpada i omogućuje se baštovanima da bolje razumeju zemljište i potrebe biljaka. Cilj je da se uspostavi ravnoteža između kabastih materija, hranljivih sastojaka, aeracije i drenaže koja odgovara biljkama.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *