• 399
  • 0

To nije baš pametno, iz dva razloga:

1. Kada se dete žali na bol u stomaku, ne znači da misli na želudac. Ta bol može biti u bilo kom delu abdomena: crevima, bubrezima ili u nekom drugom organu.

2. Ako je bol zaista izazvan viškom kiseline u želucu, što je kod dece mala verovatnoća, natrijum-bikarbonat trenutno će olakšati, ali, budući da neutralizuje svu želučanu kiselinu, imaće povratno delovanje. Želudac će raditi “prekovremeno” kako bi nadomestio kiselinu, verovatno jačom nego pre. Jedino razumno trenutno olakšanje koje možete ponuditi svom detetu jeste velika doza ljubavi, nežnosti, razumevanja i razonode. Ako je simptom emocionalne prirode, problem će time biti rešen.

Ne mislite kako je abdominalni bol uvek bezazlen.

On je i jedan od simptoma u više od 50 bolesti, od kojih su neke ozbiljne pa i opasne po život. Ali, u svakom slučaju, ako bol upućuje na ozbiljan problem, javljaju se i drugi simptomi.

Ako dete odmah odvedete doktoru, on će možda zanemariti mogućnost da su uzrok ishrana ili emocije, i započeće traganje za bolešću na temelju samo jednog simptoma.

Budući da je abdominalni bol jedan od simptoma tolikih bolesti, popis testova i analiza koje čekaju vaše dete je gotovo beskonačan. Mnogi od tih testova su tek približni, što može dovesti do pogrešne dijagnoze. Mnogi su bolni, pa se i dete i vi bez potrebe mučite. Doslovce svi su opasni, a za neke se računa i stopa smrtnosti. Ali, bez dodatnih simptoma, ni jedno takvo ispitivanje nije neophodno.

Sledeći rizik koji nosi poseta doktoru jeste mogućnost da vaše dete ostane u bolnici na pretragama, od kojih su mnoge povezane s klistirom.

Za ono što će verovatno biti uzaludna potraga to je previsoka cena, i to ne samo u novcu. Osim rizika koji prate samo ispitivanje i zračenja, tu je i emocionalna trauma koju dožive hospitalizovana deca. Prisutna je i vrlo realna opasnost da će se vaše zdravo dete razboleti za vreme boravka u bolnici. Ako vaše dete zaista pokazuje i druge simptome osim bolova, poput povraćanja, proliva, krvave stolice, verovatno je žrtva neke od brojnih bolesti, najverovatnije apendicitisa, odnosno upale slepog creva.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *