• 712
  • 0

Glamurozna persijska mačka spada u jednu od najstarijih rasa. Početkom 20. veka postala je jedna od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i najzastupljenijih rasa na izložbama. 

Persijska mačka se smatra najmirnijom rasom, tolerantnom prema drugim životinjama.

Persijaneri imaju dobroćudnu i nežnu prirodu i lako se uklapaju u novi dom kada se osete spokojno. Vole mirnu atmosferu i nežnost. Sa čovekom komuniciraju svojim velikim izražajnim očima i očekuju razumevanje svih njihovih želja. U suprotnom će svog vlasnika pogledati sa nevericom ako ih pogrešno razume. Vrlo su privrženi, blage su ćudi i često deluju nezainteresovano, ali to je zbog toga što pažljivo proučavaju svoju okolinu, pa se tek onda prepuste maženju i druženju.

Tako mirne i tihe, privržene i mazne, čine gotovo idealnog mezimca za stan, kuću i relativno ograničen prostor. Budući da su uzgojem kroz generacije stekle određene fiziološke osobine, gotovo da i nisu u stanju preživeti u prirodi. Tako da im život u zatvorenom prostoru nije težak. 

Vole da se igraju igračkama, da se začikavaju, ali su i podjednako srećni kada leže na svom omiljenom mestu. 

Uši su male, oblog vrha i široko postavljene. Nos treba da bude kratak, širok i pun. Čelo, nos i brada treba da stoje u pravoj liniji. Dlaka je duga sa gustom podlakom, fine svilenkaste strukture i oko vrata ima bogati okovratnik.

Srećemo ih u svim bojama, kombinacijama uzorka i kombinacijama sa belim. Na primer: crna, bela, plava, crvena (riđa), krem, … sve moguće vrste kornjačevina, dimnaste, srebrne i zlatne. Od uzoraka imamo mramorasti, tigrasti i tačkasti. Od kombinacija sa belim imamo bikolore (u nekim asocijacijama kombinacije sa belim se dele na van, harlekin i bikolor, koje se razlikuju po procentu belina na telu mačke). Takođe postoje mačke sa „maskama“, takozvane „pointed“ mačke. Njima je maska tj. uši, šape i rep tamnije boje od tela.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *