• 622
  • 0

Predstavljamo vam jednu prilično retku rasu na našim prostorima a i šire.

Češki terijer spada u kratkonoge terijere. Težina mu je od 6 do 10 kg, a visina oko 28 cm. Dlaka, za razliku od većine terijera nije oštra, već mekana i svilenkasta, a velika je prednost što se ne linja.

Ovakva vrsta dlake pri uređivanju se ne trimuje, već se šiša. Prema preporučenom modelu šišanja ostavlja se duža brada, obrve i „suknjica“. Potrebno je redovno iščetkavanje i češljanje, kako bi se sprečilo zapetljavanje dlaka.

Boja dlake može biti u svim tonovima sive ( od vrlo svetlo sive do najtamnije sive ) i u boji kafe. Dozvoljene su žute i bele oznake. Pod terminom „žute oznake“ misli se na kombinaciju boja black & tan.

Te su oznake sve manje vidljive što je pas stariji, a u većini slučajeva potpuno nestaju. Bele oznake se najčešće pojavljuju na prsima, vratu, nogama i vrhu repa, ali ukupna količina belih oznaka ne sme biti veća od 20%.

Boja kafe je izuzetno retka. Inače poput nekih drugih terijera štenci češkog terijera rađaju se crne boje koja će tokom odrastanja prejeći u „pravu“ boju.a to je Česki terijer ili Bohemian terijer.

I po naravi se češki terijer razlikuje od ostalih terijera. Iako je zamišljen kao lovački pas on će to postati samo ako ga posebno usmeravate u tom pravcu. Mirnije su naravi nego drugi terijeri, a i manje laju.

Vrlo su prilagodljivi u najrazličitijim situacijama pa su stoga i dobar izbor za razlicite tipove vlasnika.
Sposobni su za duge šetnje i dobri partneri u dečjim igrama. Ipak, prilično su osetljivi pa im ne odgovara preoštar vlasnik kao ni život u štenari.

Češki terijer je nastao posle rata. Stvorili su ga ukrštanjem silihemskog i škotskog terijera za lov u šumama Bohemie (odatle nosi i naziv Bohemian terrier).

Od početka pedesetih godina sistematski ga je razvijao dr. František Horak i predstavio ga je kao češkog terijera.

Godine 1963. novu je pasminu priznao i FCI.  Uzgajivači nastoje kod psa očuvati želju za lovom, stoga najviše vole kad štenad dođe u lovačke ruke (što se u zadnje vreme sve ređe događa).

U Češkoj uzgojnu vrednost nadgledaju lovačke kinološke organizacije. U borbi sa lisicom ili jazavcem je odvažan, ali ne i bezglavo agresivan. Bori se razborito. Lovac je na glodare i jamar.

Ima kratke udove, vrlo je pokretan i snažan, ima izrazito dugu glavu sa jakom čeljusti. Značajna je sjajna i svilena dlaka pastelnih boja, kovrčava ili valovita. Oči su srednje velike i u skladu s bojom dlake, tamne ili jetrene boje.

Uši imaju oblik slova V, polegnute su i pomaknute nešto napred. Rep nije kupiran i nošen je na dole. Kada je uznemiren ovaj pas podiže rep i tada ima sabljast oblik. Prsa nisu preduboka, zadnji udovi su mišićavi, prednje šape veće su od zadnjih.

Visina – 30-35 cm, telesna težina – 8-10 kg. Izvrstan je lovac na miševe i druge glodare. Pored svega je i  prijatan porodični pas, čemu doprinose njegova vodljivost, prijatan temperament i tolerancija prema drugim psima.

Dobro se razume s decom, odličan je čuvar koji ne laje previše. Robustan je i otporan pas.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *