• 1
  • 0

Ribi-klovnu nimalo ne smetaju žaravi pipci  morske sase. Većina riba se ne približava otrovnim sasama. Klovnovi, naprotiv, pronalaze sase i žive s njima u simbiozi.

Za sada nema pravog objašnjenja  zašto na njih ne deluje otrov sase.  Možda sluz koja pokriva telo klovna ne nadražuje pipke ili je sloj sluzi toliko debeo da žarne ćelije ne mogu da ga probiju.

Najpre bojažljivo, a zatim već samouvereno, klovn se provuče između pipaka sase i udobno se smesti. Od tog trenutka izlazi u otvorenu vodu jedino u potrazi za hranom.

Ukoliko sasa oseti da je ugrožena,  ne samo da uvuče pipke već u šupljinu svoga tela uvuče i ribicu. Tako se klovn nađe na sigurnom u mekoći njenog tela.

Sasa se hrani  tako što svoj plen ožeže. Kada se bilo šta prisloni uz njene ctuge, treptćuce pipke, kao oprugice iz njih izlete sitne savijene, strelice“,  tzv. nematociste,  koje u telo žrtve ispuste  otrov.

Klovn sasi za siguran  smestaj  uzvraća  time što joj čisti pipke, naglim pokretima odstranjujući s njih nataloženi  mulj i pesak , i tera svakoga ko hi poželeo da napadne  njegovu domaćicu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *