• 1
  • 0

Skraćivanje noktiju vaše ptice može biti vrlo jednostavan postupak, naravno ukoliko znate šta radite i ukoliko imate nekog ko će vam držati pticu. Oprema za ovaj postupak uključuje makaze za sečenje, za male ptice može se koristiti grickalica za ljude, a za veće papagaje trebaće vam posebne makaze za skraćivanje noktiju ptica.

Bez obzira kakve makaze koristite prethodno se uverite da su sečiva oštra i da nisu zarđala. Takođe će vam trebati prašak za zaustavljanje krvarenja, koji možete naći u svakoj prodavnici za kućne ljubimce. 

Upozorenje: ukoliko se prašak nanosi na otvorenu ranu ili posekotinu to može biti bolno, zato budite veoma pažljivi! 

Ako prilikom skraćivanja nokta on počne da krvari i tom prilikom vi nemate prašak, brašno vam može poslužiti kao trenutna zamena. Upamtite: ako se prilikom izvođenja ove procedure osećate nervozno nemojte to raditi već odnesite pticu kod veterinara i dopustite njemu da to uradi. 

Dugački, prerasli nokti mogu biti opasni za vašu pticu. Ne samo da su kao takvi bolni za nju, već se mogu zakačiti za igračku, kavez, tepih itd. Rezultat svega ovoga može biti polomljen prst! Takođe dugački nokti mogu smetati vašoj ptici prilikom hodanja ili sedenja, što će dovesti do toga da im se prsti nalaze u čudnim pozicijama. 

Unutar svakog nokta se nalazi živac koji ukoliko presečete počeće da krvari, a može biti jako bolno. Ipak ovo nije smrtonosno, pa i ako ga presečete nemojte paničiti. Jednostavno nanesite medicinski prašak ili brašno na mesto koje krvari i nakon toga pritisnite to mesto nekoliko sekundi. Nakon toga krvarenje bi trebalo da stane, a ukoliko se to ne desi dodajte još praška. 

Različite ptice imaju različitu dužinu živaca i različitu idealnu dužinu nokta. U početku može biti jako teško da odredite koliko ćete kratko iseći nokte vašoj ptici. Ukoliko vaša ptica nema bele nokte određivanje dužine može biti teško. Idealno bi bilo skratiti nokat do samog živca. Kod nekih ptica ovo mesto se može nalaziti na samom vrhu nokta. 

U početku skraćujte nokte po malo i ukoliko zakačite živac ostale skratite manje. Vrlo brzo ćete saznati koja je idealna dužina noktiju za vašu pticu. Obeležavanje datuma kada ste vršili ovu proceduru vam može pomoći da nokti ne porastu previše. 

Najbolje bi bilo da prilikom prvog skraćivanja noktiju prisustvuje profesionalac tako da možete videti šta sve i kako možete raditi kod kuće. 

Pravilno skraćeni nokti su veoma bitni za zdravlje vašeg papagaja. Ova procedura može biti jako jednostavna kada je jednom naučite. 

Upozorenje: kada skraćujete nokte vašoj ptici obavezno pazite na poziciju ostalih prstiju! Oni se mogu vrlo lako zaglaviti u vašim kleštima i biti isečeni! 

Nega kljuna 

Obično nega kljuna vašeg papagaja nije potrebna. Svakodnevne aktivnosti kao što su hranjenje, penjanje, igranje su obično dovoljne da kljun vašeg papagaja bude baš kakav treba. Ipak povremeno ptice mogu biti fizički ograničene ili imati izvesne deformitete koji će onemogućiti samostalno održavanje. 

Malokluzija ili nepravilan ugriz je jedan od takvih slučajeva, zatim gljivična infekcija i razne povrede mogu dovesti do problema sa pravilnim rastom kljuna. 

Veoma je važno naglasiti da dužina kljuna jedne vrste može biti normalna a da ista ta dužina kod druge vrste bude preduga ili prekratka. Ako niste sigurni koja je normalna dužina kljuna za vašu pticu posetite veterinara. 

Ako ste zabrinuti da vaša ptica ima problem sa kljunom obavezno idite kod veterinara i nemojte pokušavati ništa sami. Potrebno je ustanoviti kakva je abnormalnost u pitanju i zatim je pravilno tretirati.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *