• 744
  • 0

Patuljasta koza je mala rasa domaće koze koje se ne koriste za mleko ili meso. Rasa potiče iz zapadne Afrike, Kameruna. Vrlo je inteligentna, živahna i skromnih zahteva.

Danas je rasprostranjena po zoološkim vrtovima u celom svetu. Njeno gajenje je vrlo jednostavno. Od proleća do jeseni može ostati u dvorištu uz jednostavan zaklon od sunca i nevremena. Za zimu joj treba dobro zaštićena prostorija na čiji pod treba da se stavi debeo sloj slame. Ako štala ima dva kvadratna metra, ako nema promaje i ako ima dovoljno veliki prozor, sasvim je dovoljna za dve koze. U poređenju sa drugim rasama koza, ova mala rasa dostiže visinu od 30 do 40 centimetara u ramenima.

Kamerunska patuljasta koza ili afrička patuljasta koza gaji se u Africi i često drži u velikim čoporima. Za vreme suše hrani se suvom travom i lišćem trnovitog žbunja. To je patuljastu kozu načinilo vrlo skromnom u zahtevima i u pogledu probirljivosti u hrani. Tokom leta ova koza jede travu ali i sve moguće druge biljke

Ove male vesele životinje će vas uveseliti kao ljubimci ali se ne preporučuju ljudima koji se bave uzgojom biljaka zato što imaju običaj da sve obrste. Ne preporučuju se ni ljudima sa malom decom zato što pri pokazivanju svoje ljubavi često koriste rogove.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *