• 620
  • 0

Magistrirala je pravo, govori italijanski, a takođe je profesionalni vozač A, B, C i E kategorije. Pa ipak, sa suprugom Darkom poslednjih godina za život zarađuje uzgojem ovaca na farmi u Dobrogošće, naselju sa pet kuća i trinaest stanovnika, deseti kilometara udaljenom od Čaglina.

Mogla sam birati gde ću živeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim šta zaista želim. A želim uživati u prirodi i biti sam svoj gazda“, kazala je Snežana.

Mladost je Snežana sprovela u Bogdanovcima kraj Vukovara, a kada je došao rat, kao 19-godišnja devojka izbegla je u Italiju, dok se familija naselila u đakovačkom kraju.

U godinama koje su sledile vanredno je studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, u Đakovu je upoznala budućeg supruga, polagala je ispite za vozača, magistrirala, rodila Andreu i Matea, predavala italijanski u jednoj školi, posetila većinu evropskih zemalja, Egipat, Indiju.

„I otac i stric uzgajali su ovce i verovatno sam od njih ‘pokupila’ tu ljubav. Tako sam sa suprugom odlučila potražiti prigodno mesto i pokušati se time baviti. Naišli smo na Dobrogošće u kojem je mnogo zemlje i malo ljudi, što je idealno za farme. Kupili smo kuću i nešto zemlje i sve što smo potom postigli rezultat je samo našeg rada. Svih ovih godina širili smo se bez kredita i nisu u pravu oni koji kažu kako se od poljoprivrede ne može živeti „, dodala je Snežana.

U Dobrogošće Snežana i Darko sada imaju 27 hektara zemlje na kojoj pase oko 300 ovaca i jagnjadi. Problema sa prodajom nemaju, uspeli su ponešto i uštedeti za dogradnju i uređenje kuće, a sopstvenu kuću imaju i u Đakovu.

Snežana pravo nije zaboravila, ali svoje znanje koristi uglavnom deleći besplatne savete meštanima i prijateljima i ne namerava da traži posao u struci. Lepo joj je, kaže, bilo i predavati italijanski, uživa u vožnji automobila i kamiona pa ipak, svoju budućnost vidi na farmi u Dobrogošće koju ona i suprug planiraju i širiti.

Posao na farmi je fizički teži od pravnog posla ili u učionici, ali mislim da je u današnje vreme teško raditi s ljudima. Ovde i radno vreme mogu prilagoditi, a posebno uživam boraviti u prirodi. Nadam se da ćemo s vremenom dobiti i asfalt do sela tako da ćemo biti u mogućnosti da zaposlimo nekog radnika. Tada bismo suprug, deca i ja imali vremena da idem u Požegu ili drugde na neku priredbu i posvetiti se kakvom hobiju„, zaključila je Snežana.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *