• 477
  • 0

Vek i četvrt kasnije, zasadi vinove loze na porodičnom imanju dostigli su površinu od 10 hektara, a proizvodnja oko 30.000 litara godišnje. Miletić je ujedno jedina vinarija iz Srbije koja izvozi vino u Japan, koje se pije na diplomatskim skupovima tamošnje Ambasade Republike Srbije.

Čukundeda je dosta vremena proveo u ratu, jer je bio i Solunac, a posle perioda filoksere, među prvima je ponovo zasadio vinovu lozu u ovom kraju. Nakon njega, vinarstvom su se bavili pradeda, deda, moj otac, i sada ja, kao najmlađa od tri ćerke – objašnjava mi.

Povučena porodičnom tradicijom, Marija je završila Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija, i diplomirala na tehnologiji vina kod profesora Slobodana Jovića. Sa diplomom u rukama, 2006. godine vratila se na porodično domaćinstvo, u selo Oparić u Levač, i iste godine organizovala prvu berbu.

Otac je do tada prodavao vino na točenje, ali to je bila masovna proizvodnja vina nižeg kvaliteta. Odmah smo rešili da stvaramo ime i kvalitetan proizvod, jer je to budućnost malih vinara, pa je tako nastalo pet etiketa pod imenom Impresija – priča mi Marija u bašti porodične kuće.

Prednost života u višečlanoj porodici kao što je Marijina je to što je neko uvek tu da pripomogne. Moja sagovornica zadužena je za tehnološki deo i finansije, roditelji brinu o vinogradu, dok je suprug Goran (35), specijalista opšte medicine, „preuzeo“ prodaju. Ali, tokom berbe nema podele poslova.

Vinariju sam registrovala 2007, a sledeće godine rodio se Mihajlo, tri godine kasnije Pavle, a pre mesec i po dana i Milica. Trudnoća me je malo usporila, ali i dalje putujem gde treba i posećujem sajmove koje smatram dobrim. Zbog dece mi je mnogo lakše jer je posao u kući, a pošto nemam obavezu da svaki dan idem negde, organizujem se prema privatnim obavezama – kaže Marija.

Vinograd porodice Miletić nalazi se na 1.000 metara od kuće, dok se proizvodnja obavlja na imanju, gde je i zgrada sa vinskim podrumom. Od deset hektara vinove loze, dva hektara su matični zasadi odakle kalemarima prodaju vioke (grančice vinove loze).

Zemljište smo kupovali deo po deo i sada gajimo visoko kvalitetne sorte: šardone, sovinjon beli, burgundac crni, rajnski rizling, merlo, kaberne sovinjon, kaberne frank. One daju odlične rezultate jer Levač ima dobre, primorske uslove za proizvodnju grožđa, u pošto smo u tom pogledu bogomdani, tu blagodet treba da iskoristimo – sigurna je Marija Miletić Simić.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *