• 411
  • 0

Izdvojili smo za vas neke zanimljive činjenice o mopsu, koje možda niste znali.

Mops je potiče iz drevne Kine i veoma stara rasa pasa. Mops je dospeo na tlo Evrope u 16. veku. Portugalski i holandski trgovci uvezli su ovu rasu na tlo Evrope iz Kine tokom 16. veka. Kasnije, kada su Vilijam III i Meri II preuzeli engleskih presto 1689. godine, doneli su ovu rasu i na obale Engleske.

Mops je naveća rasa u svojoj grupi

Kinološka društva uvrstila su mopsa u grupu patuljastih pasa, sastavljenu od najmanjih rasa pasa. Od svih tih malih rasa, mops je najveći. Samo je jedan mops odneo titulu najboljeg psa na izložbi Kinološkog društva Vestminster.

Na izložbi pasa kinološkog društva Vestminster, koja se organizuje već 138 godina, mops je samo jednom pobedio kao najbolji pas (Best in Show). 1981. goine mops po imenu Čanki pobedio je ostalih 2 810 pasa i odneo kući titiulu najboljeg.

Mops je razigran pas, odan svojoj ljudskoj porodici, posebno deci, zabavno je i zahvalno društvo. Vrlo je osećajan i inteligentan i fizički puno traži od sebe. Većina ovih pasa glasno hrče.

 Visina tela u grebenu je od 25 – 28 centimetara, mada ima primeraka i do 35 centimetara, a težina od 6 – 8 kilograma. Glava je velika u odnosu na telo, s kratkom tupom njuškom, a oči tamne i krupne.

Uši su tanke i male, crne boje, mogu biti čvrsto prekopljene ili obešene prema nazad. Telo je kratko i četvrtasto, rep čvrsto savijen i zaokrenut, a noge jake i ravne.

Dlaka je kratka, meka i sjajna, a može biti crne boje, boje kajsije, srebrna ili žućkasto-smeđa, nije zahtevna za održavanje, zahteva tek povremeno četkanje.

Ovaj pas je vrlo osetljiv na povišeni ton svog ljudskog prijatelja pa mu u vaspitanju treba pristupiti nežno i osećajno. Mopsi se dobro slažu sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali znaju biti jako ljubomorni ako je pažnja gospodara usmerena prema nekom drugom.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *