• 489
  • 0

Permakultura je holistički pristup poduprt sastavnim promišljanjem o međupovezanosti, primjenjiv u raznim aspektima života. Permakulturni (održiv) dizajn u sebi sadrži skup vrednosti i etičkih principa, koji su temelj projektovanja i najmanjeg dela utjecaja, a ima za cilj stvoriti ekološke i ekonomske samoodržive sastave koji pri tom ne iscrpljuju i zagađuju okolinu te brinu o planeti kao celini bez koje mi kao ljudska bića ne bi postojali.

Temeljna etička načela su:

1. Briga za zemlju
– Prepoznavanje Zemlje kao osnove života koji nam je dat i shodno tome poštovanje iste u svakom pogledu. (Posmatranje sveta kao celine, a ne zbira njegovih sastavnih dijelova, štititi bioraznolikost, ceniti važnost drugih živih bića, uspostavljanje ravnoteže zemljinog sastava i preuzimanje odgovornosti za način na koji živimo).

2. Briga za ljude
– Temelji se na podršci, prihvaćanju različitosti, pomaganju jedni drugima da promienimo način življenja, sposobnosti komuniciranja i slušanja, smislenom radu i pravu na odmor.

3. Pravedna raspodela
– Zemlja nema neiscrpne resurse. (Potrebno je odbaciti pohlepu koja je odgovorna za eksploatacije i pustošenja naše planete, uvideti da je konzumeristički stil života neodrživ, shvatiti da na planeti ima dovoljno svega za sve ljude i ostala živa bića ukoliko pravedno raspodijelimo resurse – važno je shvatiti međupovezanost).

Primenom temeljnih etičkih načela utičemo na elemente koje koristimo u svakodnevnom životu pojedinca i društva.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *