• 597
  • 0

Kako je precizirano, to se odnosi na površine pod punim organskim statusom, kao i one koje su u periodu konverzije, pokazali su najnoviji, preliminarni podaci koje je objavilo Udruženje „Serbia organika“.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, površine pod organskom proizvodnjom su u 2012. iznosile 6.250 hektara. Takođe je primetan porast za više od 80 odsto površina ( oko 3.700 hektara) koje su u organskom statusu u odnosu na 2012. kada su iznosile 2.000 hektara, navedeno je u saopštenju Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“.

Ipak, udeo ukupnih površina pod organskom proizvodnjom u odnosu na ukupne obradive u Srbiji ( 4.867.000 hektara) „maltene beznačajan“ i daleko manji u odnosu na većinu država u okruženju, naročito ako se uzmu u obzir odlični agroekološki potencijali koje naša država poseduje za proizvodnju ovih sve traženijih proizvoda.

Ohrabrujuća je činjenica da postoji porast, naročito zato što su prethodne dve godine bile jako nepovoljne za proizvođače u smislu podrške države, tvrde u „Serbia organici“.

Mere podsticaja namenjenih organskoj proizvodnji u 2012. su potpuno izostale, a u 2013. godini podsticajna sredstva jesu uvećana za 40 odsto u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu, ali nominalan iznos od 8.400 dinara po hektaru za biljnu površinu je jako mali da bi stimulisao organske proizvođače, navode u toj asocijaciji.

Aktuelnim Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju je organska poljoprivreda vezana za konvencionalnu čime su napravljeni prilično neodgovarajući zahtevi za stočare od kojih većina nije mogla uopšte ostvariti podsticaje, dodaje se u saopštenju.

Iz tog razloga su sredstva od 200 miliona dinara koja su bila opredeljena za podsticaje organske proizvodnje u 2012. potrošena u malom procentu, a isto se, tvrde, očekuje i u 2014. godini.

Napori naše asocijacije da Ministarstvo poljoprivrede Pravilnikom o korišćenju podsticaja u 2014. preusmeri sredstva i opredeli veća za biljnu proizvodnju po hektaru nisu urodila plodom, upravo zbog ograničenja u važećem Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju pa ćemo nadalje uticati na izmene toga Zakona u domenu organske poljoprivredne proizvodnje“, navedeno je u saopštenju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *