• 459
  • 0

Kada sledite nekoliko osnovnih smernica, vaše biljke će vas sigurno nagraditi sa svojim prekrasnim ukusom, aromom i zdravstvenim koristima.

Postoji mnogo različitih biljaka koje možete odabrati i oni se uklapaju u različite klasifikacije, zavisno o njihovom korištenju. Neka biljka koristi se isključivo za kulinarske svrhe, dok druge mogu se koristiti za kulinarske, aromatične i lekovite svrhe.

Domaći biljni vrtovi su izrazito važni za hranu i medicinske koristi. Potrebu za biljem u vrtovima u velikoj meri smanjio se nakon što su biljke sve dostupnije u lokalnim trgovinama.

Međutim, mnogi ljudi su zadovoljni koji uzgajaju i beru svoje biljke. Osim toga, znaćete da su vaše biljke uzgajane prirodno i organski bez upotrebe štetnih hemikalija.

Unutrašnje vrtlarstvo

Biljke se mogu lako uzgajati u zatvorenom prostoru, mogu se uzgajati jednostavno unutra (u plasteniku) kao i one koje mogu biti vani. Kada raste bilje unutra važno je zapamtiti, oni će zahtevati iste zahteve unutra, kao i one vani – sunce i zemlju.

Kada započnete sadnju, prvo će vam trebati posude za vaše biljke. Prednost su teške glinene posude, međutim, lonac uz pravilo odvodnjavanje će biti dobar.

Iako možete početi s mnogo različitih vrsta semena u jednom loncu, možete pronaći što više posuda za svaku različitu biljku, stvara zanimljiviji izgled vašeg unutarnjeg biljnog vrta.

Za početak seme jednostavno ispunite posudama s zemljom i ugurati seme u zemlju i lagano politi s vodom. Na paketu semena daće vam uputstva o tome koliko duboko seme od biljke ide u zemlju, kao i druge korisne informacije (najbolje je da nabavite organsko seme ili da imate svoje koje ostavljate svake godine).

Držite posude na sunčanom prozoru i pobrinite se da zemlja bude vlažna. Zemlja treba biti vlažna na dodir, ali ne u potpunosti namočena.

Kada počne rasti i vidite klice, važno je da proverite da li se vaše biljke navodnjavaju ispravno. Previše vode može uzrokovati truljenje korena, a neadekvatna voda može uzrokovati da biljke presuše.

Nakon što ste dobili biljni vrt, ne bojte se koristiti ono što je potrebno. Više šišanja više će rasti.

Spoljnje vrtlarstvo

Na jednostavan način mogu rasti biljke unutra, ali to nije jedina mogućnost. Biljke su odličan dodatak vašem povrtnjaku u proleće i leto. Biljke su na mraz osetljive i treba ih držati vani kada noćne temperature dosegne najmanje 18 stepeni celzijusa u proleće, do tada ih držati u saksijama ili plastenicima.

Prilikom odabira prostora za otvoreno bilje u vrtu trebate biti sigurni u odabiru područja sa dobrom cirkulacijom svetlosti i puno izlaganja suncu. Većini biljaka je potrebno najmanje pet sati sunca dnevno za pravilan rast. Nastavite dok zemlja ne bude mekana i labava.

Sada ih mešajte sa organskim kompostom u zemlju. Budite sigurni da ostanu daleko od gnojiva, ni trava ne raste vrlo dobro s visokim koncentracijama bogate hrane. Nakon što stavite seme u zemlju budite sigurni da zalijete lagano s vodom. Važno je da zalivate svoje biljke u vrtu redovito i u svako doba tako da zadržavate vlagu zemlje.

Možete postaviti tanki sloj malča u odnosu na bilje, kako bi ih držali od isušivanja, to će takođe pomoći u borbi neželjenih korova. Ako imate unutarnji ili spoljašnji biljni vrt, važno je da berba biljaka je kontinuirana tokom cele sezone. U samo nekoliko jednostavnih koraka vaše će sveže biljke rasti, a vi ćete pronaći radost i zadovoljstvo.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *