• 807
  • 0

Veverice su sitni glodari čija veličina varira od 15-30 cm (dužina tela) i 10-25 cm (dužina repa). Težina letećih i crvenih veverica je oko 100-200 g, dok sive dostižu težinu od 340-800g. 

Veverice mogu da žive i do 10 godina, kada su im optimalni uslovi omogućeni (doduše, siva veverica ima nešto kraći životni vek). Međutim, mnoge veverice u divljini nikada ne dočekaju svoje zrelo doba, zbog predatora.

U divljini, sve veverice imaju isti način ishrane, koji je uslovljen godišnjim dobima. Većina veverica jede koštunjave plodove, pupoljke, zrnevlje, jajašca od ptica. Crvene veverice posebno vole seme borovine. Preko zime se najčešće hrane gljivama i korom drveta. Veverice uglavnom skladište hranu za hladnije dane, i to koštunjave plodove i pečurke.

U zarobljeništvu, vevericama treba obezbediti hranu koja će zadovoljiti sve njihove nutritivne potrebe. Uglavnom se hrane povrćem (celer, šargarepa, boranija, zelena salata), kao i voćem (npr. jabukama i bananama).

Možete im dati i insekte i brašnene crve. Hrana za papagaje je takođe dobar izbor, budući da većinu tog zrnevlja i veverice vole. Bitno je da im obezbedite kalcijum, pa uključite suplemente ovog minerala. U prodavnicama za životinje možete naći različite vrste tableta i praškova. 

Zubi veverica rastu konstantno, pa je neophodno da im obezbedite predmete za glodanje. Čvrsta kora drveta, kao i koske, su dobre za ovu svrhu. 

Veverica mora imati stalan pristup svežoj vodi. Stavite vodu u tešku posudu ili posudu za vodu koju ćete prikačiti za kavez. Bitno je da svaki dan dobro operete činije za hranu i vodu, jakim mlazom tople vode.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *