• 453
  • 0

Smanjenje tjelesne težine za samo 5-10% i njeno održavanje znatno će poboljšati vaše zdravlje i pozitivno će promijeniti vaš život: Bolje ćete se osjećati. Ako ste hipertoničar, krvni pritisak će se smanjiti. Povišene masnoće u krvi će se smanjiti. Ako imate šećernu bolest tipa II, nivo šećera će vam se smanjiti. Nećete se znojiti pri najmanjem naporu.

Samopouzdanje i pokretljivost će vam se povećati. Očigledno je da postoje brojni i različiti faktori koji uzrokuju debljinu. Jedan od najčešćih je sasvim sigurno unos kalorijski bogate hrane u organizam. Užurbani način života, neredovni obroci i često uzimanje tzv. „brze hrane“ još su neki od faktora, koji doprinose nakupljanju suvišnih kilograma. Rizični faktor predstavlja i nedovoljna i neredovna fizička aktivnost, odnosno vježbanje. Kada tijelo na taj način ne uspije potrošiti suvišne kalorije, one se jednostavno deponuju u obliku masti. Kao i kod brojnih drugih bolesti, genetika i kod debljine ima značajnu ulogu.

Ponekad i psihološki faktori mogu uzrokovati pojavu debljine. Za mnoge ljude hrana predstavlja oblik borbe protiv tuge, ljutnje ili čak dosade. Predlažemo formulu koja će učiniti vaš život lagodnijim: * 10 novih namirnica u vašoj ishrani biljnog porijekla, * 20% manji unos hrane, * 30 minuta dodatne fizičke aktivnosti. Slijedeće namirnice su izuzetno pogodne za vašu trpezu: heljda, ječam, proso, pšenica, raž, riža i zob.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *