• 644
  • 0

Kada imate mačku a želite još jednu životinju, na primer psa, situacija može biti donekle komplikovana.

Već odrasla, vaspitana mačka ima svoje navike. Na njenu teritoriju bi praktično „upao“ neznanac, bučan i njuškajući stvor koji nema ni osnovne manire lepog ponašanja. Uz vašu pomoć, mačka ipak može naučiti da `njena teritorija` može biti i zajednička.

Ide maca oko tebe

Instinktivno, svaka mačka će želeti da pre svega proceni prilike i pridošlicu sa bezbedne udaljenosti. Ona će sve nadgledati a naročito će proučavati vaše reakcije. Pošto utvrdi da joj ne preti opasnost, radoznalica će se približiti. Nakostrešiće se, frktaće, ali to ne treba da vas brine – radi se samo o predstavi za pridošlicu.

Ostanite mirni, držeći u rukama novog ljubimca, mazite ga (njega je strah najviše) ali ne odvajajte pogled od mačke. Ne ostavljajte ih same nipošto. Kada prvi susret prođe novajlija će se malo opustiti i zaspati a mačka če tada pokušati da mu se približi i možda ga čak i dodirne. Radoznalost se bori sa opreznošću! Ona je uvek spremna da odskoči ukoliko bude neophodno. Postepeno, uveriće se da novajlija nije neprijatelj.

Pri upoznavanju nikako nemojte mačku držati u rukama, šape naročito moraju biti slobodne. Pri prvim kontaktima za nju je pravi košmar da bude zgrabljena i tako bespomoćna bude bukvalno podnesena drugoj životinji. Izvestan rezultat takvih upoznavanja je da će životinje postati zakleti neprijatelji.

Dobri odnosi su mogući. Mačke su inteligentne i lukave i brzo shvataju da pas ponekad može poslužiti bolje od čoveka. Često posle gužve u kući upravo pas ispada glavni krivac iako je skoro uvek mačka glavni inicijator.

Glodari su plašljiviji

Kunići, činčile, hrčci, morski prasići, glodari uopšte, (pa čak i pacovi koji su sve češći ljubimci) plašljiviji su od pasa i mačaka, i novog ljubimca smatraju ili žrtvom ili neprijateljem. Pod uslovom da je glodar vaš prvi ljubimac, naviknut na okolinu i sa poverenjem u vas, neće biti preterano uplašen. U tom slučaju, ove životinje hrabro trčkaraju kroz sobu dok se pridošlica užurbano upoznaje sa okolinom i novim zanimljivim predmetima, ne obraćajući posebnu pažnju na `domaćine`. Kod pasa i mačaka u ovom slučaju radoznalost i istraživanje teritorije imaju prednost nad lovačkim instinktom. Inače, dolazak psa na novu teritoriju uvek je bučan i normalno je da se sitnije životinje plaše.

Postoje određena pravila. Prvi susreti moraju biti na neutralnom terenu. Ne zaboravite da svi glodari imaju izuzetno oštre zube i uprkos malom rastu – izvanrednu snagu, tako da pri eventualnom sukobu mogu ozbiljno da se povrede. Ako se prvi sastanak obavlja na, za ove životinje, nepoznatoj teritoriji ako ima nekoliko mesta za skrivanje i omiljene hrane unaokolo – izbećićete krvoproliće.

Mnogo lakše će se sprijateljiti životinje koje su fizički različite, odnosno kada je jedna od njih očigledno dominantna. Među fizički sličnim životinjama uvek ima rivalstva. Na primer, morsko prase i papagaj mnogo se bolje slažu nego pacov i morsko prase ili činčila i hrčak.

U svakom slučaju od vas se traži ljubav strpljenje i opreznost. Životinjama je potrebno da se naviknu na međusobne mirise i zvuke. Od sitnih očekujte veći strah. Na kraju krajeva, to im je i pomoglo da opstanu u divljini.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *