• 1
  • 0

Gotovo da nema kulinarskog časopisa u kojem nećete pronaći recept sa ovim sastojkom, bez obzira na to da li je u pitanju supa, sos, jelo od povrća ili poslastica, dok se kineska i indijska kuhinja ne mogu ni zamisliti bez đumbira.

Đumbir jelima daje aromatičan, osvežavajući i pikantan ukus. Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine, je vrlo tražen ali i skup začin, što je zasluga dugog procesa zrenja.

Za oštru, prodornu aromu đumbira, u prvom redu su odgovorna eterična ulja pa se ukus menja u zavisnosti od termičke obrade – od ljutkastog do sladunjavog.

HRANA I LEK

Što se energetske i nutritivne vrednosti tiče, 100 g đumbirovog korena ima oko 80 kcal, 1,82 g belančevina, 0,75 g masnoća i 18 g ugljenih hidrata, minerale – kalijum, bakar, magnezijum i mangan, manje količine vitamina C i B.

Lekovita svojstva đumbira su mnogobrojna – analgetska, antibakterijska, sedativna. Pošto smiruje kašalj često se koristi kao dodatak toplim napicima u hladnim, zimskim danima, a njegova eterična ulja stimulišu nervni sistem i oslobađaju od napetosti.

Odličan je kod sprečavanja nadimanja pa se često dodaje jelima od mahunarki (pasulj, grašak) a vrlo je efikasan i protiv mučnine i povraćanja pa je omiljen začin žena u prvim mesecima trudnoće.

Kurkumin, žuti pigment vrste đumbira (prirodna žuta prehrambena boja, odnosno prehrambeni aditiv E-100) štiti probavni trakt od polipa, a prema novim istraživanjima, koristan je i kod prevencije i lečenja tumora prostate.

Đumbir u kuhinji

Koren svežeg đumbira i sušen đumbir, samleven u prah, su toliko različiti po svojim svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. Ukoliko možete da birate, koristite svež đumbir.

Prilikom kupovine, birajte čvrste i glatke izdanke a izbegavajte smežurane i meke  na dodir. Svež, neoguljen koren umotan u papirnu salvetu, pa u plastičnu kesu, možete čuvati u frižideru do tri nedelje.

Đumbir u prahu treba čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom i  suvom mestu. Đumbir je potrebno oguliti pa ga narendati ili u tankim kolutićima dodati u jelo – na početku pripreme ako želite blag ukus ili pred kraj za rezak i jak ukus.

Zbog prodornog i ljutkastog ukusa budite oprezni prilikom dodavanja – nemojte preterivati, dovoljno je izrezati koren dužine 1 – 2 cm, u zavisnosti od količine koju pripremate.

O lekovitom svojstvu ulja od đumbir kliknite na LINK.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *