• 1
  • 0

Latinski naziv: Cocos nucifera

Danas je u svetu poznato nekoliko vrsta drveta kokosove palme, neke prirodne, dok su ukrštanjem nastale nove vrste. Kokosova palma može da naraste do visine od 25 do 30 metara. Naučnici smatraju da je prirodna postojbina kokosove palme zapadno-pacifička obala.

Drvo je visoko sa čvrstim korenom i stablom. Plodove počinje da rađa nakon 7. godine i optimalan period rađanja je negde oko 50 godina. U tom periodu jedno stablo može da rodi na stotine oraha a vreme u kojima daje plod je od oktobra do decembra.

Kod berbe treba voditi računa da je kokos težak i kada se kucne u koru ploda treba da se čuje pun zvuk što je pokazatelj da je orah zreo. Nerazbijeni orah može da opstane na sobnoj temperaturi do 6 meseci.

Unutrašnji vodenasti sadržaj oraha može da se meša sa limunovim sokom. Mesnati sadržaj može da se suši ili svež da se poslužuje. Razbijen može da stoji nekoliko dana ili u frižideru do 6 meseci.

Kokosovo mleko ili krem se pripremaju od oraha u kombinaciji sa toplom vodom. Koristi se i u pripremi mnogobrojnih koktela i pića, a veliki primenu ima u industriji kozmetike.

O lekovitim svojstvima kokosa mozete saznati na LINKU.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *