• 2
  • 0

Dok mnoga istraživanja pokazuju da je alkaloid kapsaicin (koji daje ljutinu) efektivan u smanjivanju tumora kod mnogih kancerogenih bolesti, jedno od najdetaljnijih istraživanja je sprovedeno na kanceru prostate. Kod ovog tipa kancera, kapsaicin otklanja zaštitu koju imaju kancerogene ćelije ,a ta zaštita upravo sprečava da ćelije umru. Takođe, kapsaicin reguliše aktivnost androgenih receptora kod tumora prostate, sprečavajući kancerogene ćelije da koriste muške polne hormone kako bi se razvijale.

 

Programirati ćelije da umru

 
Neki od najznačajnijih efekata su uočeni u istraživanju koje su sproveli istraživači iz medicinskog centra „Cedars-Sinai“ i Univerziteta u Kaliforniji – Los Anđeles (Cedars-Sinai Medical Center and the University of California-Los Angeles), a koji su objavljeni u časopisu o kanceru 2006. godine (Cancer Research). Istraživači su otkrili da kada se miševi oboleli od raka prostate tretiraju sa kapsaicinom, time se programira ćelijska smrt u 80% njihovih ćelija raka.
 
Programirana smrt ćelija, ili apoptoza, je proces koji telo koristi za održavanje  odgovarajuće ravnoteže između starijih i novijih ćelija. To je takođe važan mehanizam za osiguravanje da se defekti DNK koje se prirodno razvijaju kao posledica starenja ćelija ne nastavljaju neograničeno. Deo onoga što definiše ćelije raka je sposobnost da se isključi apoptoza i da se neprekidno nastavi preživljavanje i replikacija.
 
Ćelije raka onemogućuju apoptozu mutacijom ili isključivanjem gena koji regulišu proces. U studiji iz 2006. godine, kapsaicin je ponovo uključio ove gene.
 
Doza koja je korišćena u studiji bila je približno ekvivalentna  odrasloj osobi od 90 kg koja je jela od 3 do 8 svežih Habanero paprika tri puta nedeljno. Habanero paprike sadrže otprilike 50 puta veću koncentraciju kapsaicina od jalapenjo paprika. U Skovilovim jedinicama, po kojima se meri ljutina paprika, habanero paprike imaju 300,000 jedinica za razliku od jalapenjo paprika koje imaju samo 2,500-5,000 jedinica.
 
Studija koju su 2008. godine sproveli španski istraživači identifikovala je 15 različitih gena u ćelijama ljudskog raka prostate čija se aktivnost promenila kada su geni bili izloženi kapsaicinu. Potom su potvrdili da je jedan od gena čija se aktivnost povećava uključen u izazivanje apoptoze.
 
Kancer prostate je najčešći oblik kancera kod muškaraca u SAD, ali samo se jedna desetina završi smrtnim slučajem. Ipak, oko 30,000 muškaraca godišnje umre od ove bolesti samo u SAD.
 

Paprike, ne lekovi

 
Istraživanja su takođe pokazala efikasnost kapsaicina protiv drugih tipova raka. Na primer, jedna je otkrila da kapsaicin sprečava lizomalna oštećenja koja igraju ključnu ulogu u razvoju raka pluća. Druga studija je otkrila da su umrle visoko zloćudne ćelije raka dojke koje su tretirane kapsaicinom 24 sata. Što je veća doza, više stanica raka je ubijeno.
 
Sa drugim vrstama raka, dokazi su slični. Prema tome, jedna studija je otkrila da većina ćelija raka kože izloženih kapsaicinu umiru, naizgled zbog oštećenja njihovih ćelijskih membrana. Druga studija je otkrila da metastatske ćelije melanoma, u prisustvu kapsaicina, imaju manje šansi da migriraju u druge delove tela. U toj studiji, međutim, činilo se da kapsaicin nema uticaja na preživljavanje ćelija raka. Studija istraživanja raka iz 2010. godine pokazala je da redovno izlaganje kože kapsaicinu (kao što se može dogoditi uz redovnu upotrebu analgetičkih krema koje sadrže kapsaicin) uzrokuje pozitivne promene povezane sa povlačenjem raka kože.
 
Isto tako, neke studije su povezale ishranu bogatu kapsaicinom sa smanjenim rizikom od raka želuca. Jedna nedavna studija je otkrila da kada je kapsaicin pomešan sa gingerolom (koji se nalazi u đumbiru), efekat borbe protiv raka je bio posebno moćan.
 
Jedna od glavnih mana ovih studija je, naravno, njihov fokus na izolovanom hemijskom kapsaicinu. Cela hrana kao što je cela čili papričica uvek sadrži mnogo više hranjivih materija koje povećavaju zdravlje mnogo više nego bilo koja hemijska komponenta.
 
NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *