• 1
  • 0

Dok mnoga istra┼żivanja pokazuju da je alkaloid kapsaicin (koji daje ljutinu) efektivan u smanjivanju tumora kod mnogih kancerogenih bolesti, jedno od najdetaljnijih istra┼żivanja je sprovedeno na kanceru prostate. Kod ovog tipa kancera, kapsaicin otklanja za┼ítitu koju imaju kancerogene ─çelije ,a ta za┼ítita upravo spre─Źava da ─çelije umru. Tako─Ĺe, kapsaicin reguli┼íe aktivnost androgenih receptora kod tumora prostate, spre─Źavaju─çi kancerogene ─çelije da koriste mu┼íke polne hormone kako bi se razvijale.

 

Programirati ─çelije da umru

 
Neki od najzna─Źajnijih efekata su uo─Źeni u istra┼żivanju koje su sproveli istra┼żiva─Źi iz medicinskog centra „Cedars-Sinai“ i Univerziteta u Kaliforniji – Los An─Ĺeles (Cedars-Sinai Medical Center and the University of California-Los Angeles), a koji su objavljeni u ─Źasopisu o kanceru 2006. godine (Cancer Research). Istra┼żiva─Źi su otkrili da kada se mi┼íevi oboleli od raka prostate tretiraju sa kapsaicinom, time se programira ─çelijska smrt u 80% njihovih ─çelija raka.
 
Programirana smrt ─çelija, ili apoptoza, je proces koji telo koristi za odr┼żavanje  odgovaraju─çe ravnote┼że izme─Ĺu starijih i novijih ─çelija. To je tako─Ĺe va┼żan mehanizam za osiguravanje da se defekti DNK koje se prirodno razvijaju kao posledica starenja ─çelija ne nastavljaju neograni─Źeno. Deo onoga ┼íto defini┼íe ─çelije raka je sposobnost da se isklju─Źi apoptoza i da se neprekidno nastavi pre┼żivljavanje i replikacija.
 
─ćelije raka onemogu─çuju apoptozu mutacijom ili isklju─Źivanjem gena koji reguli┼íu proces. U studiji iz 2006. godine, kapsaicin je ponovo uklju─Źio ove gene.
 
Doza koja je kori┼í─çena u studiji bila je pribli┼żno ekvivalentna  odrasloj osobi od 90 kg koja je jela od 3 do 8 sve┼żih Habanero paprika tri puta nedeljno. Habanero paprike sadr┼że otprilike 50 puta ve─çu koncentraciju kapsaicina od jalapenjo paprika. U Skovilovim jedinicama, po kojima se meri ljutina paprika, habanero paprike imaju 300,000 jedinica za razliku od jalapenjo paprika koje imaju samo 2,500-5,000 jedinica.
 
Studija koju su 2008. godine sproveli ┼ípanski istra┼żiva─Źi identifikovala je 15 razli─Źitih gena u ─çelijama ljudskog raka prostate ─Źija se aktivnost promenila kada su geni bili izlo┼żeni kapsaicinu. Potom su potvrdili da je jedan od gena ─Źija se aktivnost pove─çava uklju─Źen u izazivanje apoptoze.
 
Kancer prostate je naj─Źe┼í─çi oblik kancera kod mu┼íkaraca u SAD, ali samo se jedna desetina zavr┼íi smrtnim slu─Źajem. Ipak, oko 30,000 mu┼íkaraca godi┼ínje umre od ove bolesti samo u SAD.
 

Paprike, ne lekovi

 
Istra┼żivanja su tako─Ĺe pokazala efikasnost kapsaicina protiv drugih tipova raka. Na primer, jedna je otkrila da kapsaicin spre─Źava lizomalna o┼íte─çenja koja igraju klju─Źnu ulogu u razvoju raka plu─ça. Druga studija je otkrila da su umrle visoko zlo─çudne ─çelije raka dojke koje su tretirane kapsaicinom 24 sata. ┼áto je ve─ça doza, vi┼íe stanica raka je ubijeno.
 
Sa drugim vrstama raka, dokazi su sli─Źni. Prema tome, jedna studija je otkrila da ve─çina ─çelija raka ko┼że izlo┼żenih kapsaicinu umiru, naizgled zbog o┼íte─çenja njihovih ─çelijskih membrana. Druga studija je otkrila da metastatske ─çelije melanoma, u prisustvu kapsaicina, imaju manje ┼íansi da migriraju u druge delove tela. U toj studiji, me─Ĺutim, ─Źinilo se da kapsaicin nema uticaja na pre┼żivljavanje ─çelija raka. Studija istra┼żivanja raka iz 2010. godine pokazala je da redovno izlaganje ko┼że kapsaicinu (kao ┼íto se mo┼że dogoditi uz redovnu upotrebu analgeti─Źkih krema koje sadr┼że kapsaicin) uzrokuje pozitivne promene povezane sa povla─Źenjem raka ko┼że.
 
Isto tako, neke studije su povezale ishranu bogatu kapsaicinom sa smanjenim rizikom od raka ┼żeluca. Jedna nedavna studija je otkrila da kada je kapsaicin pome┼ían sa gingerolom (koji se nalazi u ─Ĺumbiru), efekat borbe protiv raka je bio posebno mo─çan.
 
Jedna od glavnih mana ovih studija je, naravno, njihov fokus na izolovanom hemijskom kapsaicinu. Cela hrana kao ┼íto je cela ─Źili papri─Źica uvek sadr┼żi mnogo vi┼íe hranjivih materija koje pove─çavaju zdravlje mnogo vi┼íe nego bilo koja hemijska komponenta.
 
NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za le─Źenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne mo┼że biti zamena za savet i predlog va┼íeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomo─ç zatra┼żite od lekara.

Dodaj komentar

Va┼ía e-mail adresa ne─çe biti nigdje objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *