• 1
  • 0

Nutritivna vrednost soka od patlidžana

Patlidžan je odličan izvor folne kiseline, kalijuma, mangana i vlakana. Takođe je dobar izvor bakra, fosfora, magnezijuma, pantotenske kiseline, vitamin C, K, B6, niacina i tiamina.

Domaći sok od patlidžana

Sok od patlidžana je koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak zbog prisustva fitohemikalija poznatih kao terpeni, snižava nivo holesterola, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Patlidžan je takođe bogat vitaminom K, koji pomaže u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Ukoliko ne volite ukus soka od patlidžana, možete ga kombinovati sa drugim svežim sokovima da bi se maskirao ukus.

Mnoga pozitivna dejstva ispijanja soka od patlidžana

Prevencija raka

Sok od patlidžana je veoma efikasan za lečenje raka kože ako se koristi u spoljašnjoj upotrebi.
Sadrži polifenole koji pokazuju anti-kancerogene efekte. On takođe sadrži antocijane, jedinjenja hlorogene kiseline, poseduje antioksidante i ima anti-inflamatorna svojstva. Štiti ćelije od štete prouzrokovane slobodnim radikalima i zauzvrat sprečava rast tumora i širenje ćelija raka. On takođe stimuliše detoksifikujuće enzime u ćelijama i promoviše ćelijsku smrt raka.

Sprečava dijabetes

Zbog visokog sadržaja vlakana i male količine rastvorljivih ugljenih hidrata, patlidžan je idealna hrana za upravljanje dijabetesom tj. pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Sok od plavog patlidžana može sprečiti enzim koji izaziva dijabetes tip 2 kontrolišući apsorpciju glukoze i snižavajući krvni pritisak koji može dovesti do hipertenzije.

Štiti membrane moždanih ćelija

Fitonutrijenti koji se nalaze u patlidžanu štite ćelijske membrane moždanih ćelija od raznih oštećenja. Kalijum u patlidžanu djeluje kao vazodilator i pojačivač moždanih funkcija, tako da ga često nazivaju i „hranom za mozak“.

Blagotvorno deluje na srce

Patlidžan je bogat vitaminom C, vitaminom B6, vlakanima, kalijumom i fitonutrijentima. Ovi sastojci poboljšavaju rad vašeg srca i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Flavonoidi koji se nalaze u patlidžanu mogu da smanje rizik od srčanih i moždanih udara .
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *