• 1
  • 0

Nutritivna vrednost soka od patlid┼żana

Patlid┼żan je odli─Źan izvor folne kiseline, kalijuma, mangana i vlakana. Tako─Ĺe je dobar izvor bakra, fosfora, magnezijuma, pantotenske kiseline, vitamin C, K, B6, niacina i tiamina.

Doma─çi sok od patlid┼żana

Sok od patlid┼żana je koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pobolj┼íava protok krvi i sni┼żava krvni pritisak zbog prisustva fitohemikalija poznatih kao terpeni, sni┼żava nivo holesterola, smanjuje rizik od sr─Źanog i mo┼żdanog udara. Patlid┼żan je tako─Ĺe bogat vitaminom K, koji poma┼że u spre─Źavanju nastanka krvnih ugru┼íaka. Ukoliko ne volite ukus soka od patlid┼żana, mo┼żete ga kombinovati sa drugim sve┼żim sokovima da bi se maskirao ukus.

Mnoga pozitivna dejstva ispijanja soka od patlid┼żana

Prevencija raka

Sok od patlid┼żana je veoma efikasan za le─Źenje raka ko┼że ako se koristi u spolja┼ínjoj upotrebi.
Sadr┼żi polifenole koji pokazuju anti-kancerogene efekte. On tako─Ĺe sadr┼żi antocijane, jedinjenja hlorogene kiseline, poseduje antioksidante i ima anti-inflamatorna svojstva. ┼átiti c╠üelije od ┼ítete prouzrokovane slobodnim radikalima i zauzvrat spre─Źava rast tumora i ┼íirenje c╠üelija raka. On tako─Ĺe stimuli┼íe detoksifikuju─çe enzime u c╠üelijama i promovi┼íe c╠üelijsku smrt raka.

Spre─Źava dijabetes

Zbog visokog sadr┼żaja vlakana i male koli─Źine rastvorljivih ugljenih hidrata, patlid┼żan je idealna hrana za upravljanje dijabetesom tj. poma┼że u regulaciji nivoa ┼íe─çera u krvi. Sok od plavog patlid┼żana mo┼że spre─Źiti enzim koji izaziva dijabetes tip 2 kontroli┼íuc╠üi apsorpciju glukoze i sni┼żavaju─çi krvni pritisak koji mo┼że dovesti do hipertenzije.

┼átiti membrane mo┼żdanih ─çelija

Fitonutrijenti koji se nalaze u patlid┼żanu ┼ítite c╠üelijske membrane mo┼żdanih ─çelija od raznih o┼ítec╠üenja. Kalijum u patlid┼żanu djeluje kao vazodilator i poja─Źiva─Ź mo┼żdanih funkcija, tako da ga ─Źesto nazivaju i „hranom za mozak“.

Blagotvorno deluje na srce

Patlid┼żan je bogat vitaminom C, vitaminom B6, vlakanima, kalijumom i fitonutrijentima. Ovi sastojci pobolj┼íavaju rad va┼íeg srca i spre─Źavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Flavonoidi koji se nalaze u patlid┼żanu mogu da smanje rizik od sr─Źanih i mo┼żdanih udara .
 

Dodaj komentar

Va┼ía e-mail adresa ne─çe biti nigdje objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *