• 1
  • 0

Plantago lanceolata je latinski naziv ove biljke a u narodu je poznata kao: žilovlak, trputac.

Bokvica se prvenstveno upotrebljava za lečenje disajnih organa, kod jakog kašlja, plućne astme i tuberkuloze pluća. Bokvica je dobar čistač krvi, želuca i pluća. Bokvica je dobra za sve one koji imaju malo krvi (ili im je ona loša), slaba pluća i slabe bubrege, osip na koži , lišajeve, kašlju ili pate od promuklosti. Čaj od bokvice je dobar kod oboljenja jetre i bešike kao i kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme.

Čaj od bokvice se priprema na sledeći način:

U hladnu vodu dodati jednu  krišku limuna, potom zagrevati sve dok ne proljuča potom ukloniti i ostaviti da odstoji par minuta. Čaj od bokvice piti topao u gutljajevima. Seme bokvice je takođe lekovito i pomaže kod stvaranja kamenca ako se dnevno uzima do desetak grama. Sveži listovi bokvice pomažu kod raznih oderotina, lakših posekotina ujeda ose, pčele, ujeda besnog psa.

Sveži listovi izmrvljeni a potom stavljeni na vrat leče gušavost. Ako se cipele postave bokvicom pomažu kod nastajanja plikova. Bokvica ako se upotrebljava kao sveža pomaže kod kancerogenih oboljenja žlezda. U takvim slučajevima dobro je sveži majoran potopiti maslinovim uljem i ostaviti da odstoji do deset dana. Dobijenim uljem kasnije mazati obolele žlezde.

Način pripremanja bokvice:

Čaj: jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Obloga od listova: oprane sveže listove bokvice iscediti i izgnječiti na dasci, tako dobijenu kašu koristiti kasnije kao oblogu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *