• 1
  • 0

U prirodnoj medicini, ova biljka je bila veoma cenjena još u stara vremena, pre svega zbog svojstva da zaustavlja krvarenje i zbog uspeha u lečenju najtežih oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Uprkos tome vremenom je bila zaboravljena. Rastavić je pomogao u slučajevima kada su svi drugi diuretici zatajili, na primer kod nagomilavanja vode u srčanoj kesi, u porebrici ili pri poremećaju rada bubrega posle šarlaha i drugih teških zaraznih bolesti, gde je izlučivanje tečnosti bilo poremećeno.

Po svemu navedenom, rastavić je izuzetno dobar lek za bubrege i bešiku, bilo da se upotrebljava spolja, bilo da se pije kao čaj.

Kod osipa na koži koji svrbe pa i ako imaju koru ili su krastavi i zagnojeni, pomaže ispiranje čajem od rastavića. Ispiranjem i kupkama ovom lekovitom biljkom leče se i gnojna upala zanoktice, otvorene rane na nogama, gnojenje kostiju, stare zagađene rane i kancerozni čirevi, ispucale pete.

Priprema:

Čaj:
Jednu punu malu kašiku popariti sa 250 ml vode.

Sedeća kupka:
100g rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koje traje 20.min. Ne brisati se, na vlažno telo obući bade-mantil i u krevetu se pariti još jedan sat.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *