• 1
  • 0

Dimnjača (Fumaria officinalis) poznata i kao rosnica i runjevac, je jednogodišnja zeljasta biljka visoka do 40 cm. Od osnove razgranata, listovi trostruko perasto rasečeni, na linearne delove. Cvetovi nepravilni, sakupljene u grozdaste cvasti na vrhovima grana, ružičasti do zagasitocrveni. Plod oraščića, oko 2 mm u prečniku. Vreme cvetanja je od juna do septembra.

Uglavnom se može naći na obrađenim površinama (vinogradi, žitarice, detelina), od ravnice do planinskih predela. Prikuplja se nadzemni deo biljke u cvetu ( Fumariae herba), suši u tankom sloju, u hladu, da zadrži boju.

Hemijski sastav
Sadrži alkaloide do 1% (protopin, fumarilin i dr.), zatim, flavonoide, fumarinsku kiselinu, sluzi, holin i gr.

Lekovito delovanje
Dimnjača je diuretik, laksativ i holagog. Posebno se preporučuje kod hroničnih ekcema, čak i kod psorijaze.

Narodna medicina 
Dobro sredstvo za poboljšanje apetita i normalizaciju rada želudačno-crevnog sistema, naročito ako je smanjena količina želudačne kiseline, kada se javljaju grčevi, zatvor i gasovi. Poboljšava krvnu sliku, ali kada se koristi 7-8 dana, a zatim je narušava.

Upotreba
Čaj se priprema od 2-3 g sasitnjene suve droge, prelije se sa 150 ml ključale vode, nakon 10-15 minuta procedi. U toku dana uzimati pre svakog obroka po jednu šolju svežeg čaja, ne duže od 8 dana.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *