• 753
  • 0

U Indiji i ostalim delovima Azije karanfilić se vekovima koristi. U srednjem veku, u vreme kuge, tadaÅ”nji lekari su nosili ogrlice od nanizanih karanfilića zbog njegovog dezinfekcijskog svojstva.

Lekovitost

Smatra se da karanfilić poboljÅ”ava cirkulaciju, varenje i metabolizam i pomaže u savladavanju stomačnih problema kao Å”to su gasovi, nadimanje i mučnina. Esencijalno ulje karanfilića koristi se kao sastojak u proizvodima za oralnu higijenu, za zdrave zube i svež dah.

Karanfilić doprinosi jetkom i oporom ukusu. Ukoliko vas usred noći probudi jaka zubobolja, bol će uminuti desetak minuta poÅ”to izgrickate miriÅ”ljavi cvet ove biljke.

Takođe, ukoliko primetite da su vam desni crvene i natečene, skuvajte čaj od karanfilića. Prokuvajte 200 mililitara vode, pa je prelijte preko tri cveta karanfilića i pustite da odstoji desetak minuta.

Ovim čajem ispirajte usnu duplju ili, joÅ” bolje, popijte mlak čaj. Karanfilić ima antiseptičko i protivupalno dejstvo i bolje od bilo kojeg farmakoloÅ”kog sredstva može da eliminiÅ”e afte i zubobolju.

Priprema hrane

SuÅ”eni cvetni pupoljci tropskog drveta karanfilića imaju Å”iroku primenu u kulinarstvu. Većina jela od mesa i ribe sadrže prah ove začinske biljke, koja se koristi i kao dodatak mnogim sosovima, toplim napicima i konzervisanim namirnicama.

Jedan do dva karanfilića poboljÅ”aće ukus obroka. Lako je proveriti da li osuÅ”eni pupoljci karanfilića sadrže aromatično ulje ili je ono prethodno ekstraktovano. Ako sadrže, čim se bace u vodu, potonuće.

Osim toga imaju i intenzivan, oŔtar i prijatan miris (treba da sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja).
Karanfilčići kojima je eterično ulje ekstraktovano, imaju znatno slabiji miris i ne tonu tako brzo u vodu.

Takvi karanfilčići nemaju željeno dejstvo, odnosno nisu korisni. Zato pripazite kakve karanfilčiće kupujete.

Dodaj komentar

VaÅ”a e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *