• 1
  • 0

Neke od prednosti lucerke uključuju:

Antikancerogena svojstva

Klice lucerke su bogate kanavaninom, ova amino kiselina zna da bude korisna u borbi protiv leukemije, raka pankreasa i raka debelog creva, kao i fibrocističnih tumora dojke.

Spuštanje nivoa lošeg holesterola

Klice lucerke su bogate saponinima, hemijskim jedinjenjem koje pomaže snižavanju lošeg holesterola (LDL) uz održavanje nivoa dobrog holesterola (HDL).

Poboljšanje zdravlja srca

Saponini su takođe delotvorni protiv ateroskleroze (očvršćavanja arterija) i drugih kardiovaskularnih bolesti zbog svojih anti-inflamatornih svojstava.

Antiinflamatorna svojstva

Anti-inflamatorna svojstva saponina pomažu u sprečavanju šloga, smanjuju inflamatorni proces kod artritisa i snižavaju hronične inflamatorne poremećaje.

Obilje antioksidanata

Klice lucerke su poznate kao jedne od namirnica sa najvišim procentom antioksidanata. Antioksidansi su od ključnog značaja u jačanju imunog sistema, kao i borbi protiv slobodnih radikala. Odavno je poznato da antioksidansi pomažu u borbi protiv raka, moždanog udara i srčanih oboljenja.

Jačaju imuni sistem

Studije su pokazale da saponini takođe igraju važnu ulogu u jačanju imunog sistema aktiviranjem prirodnih ćelija ubica, T-limfocita i interferona.

Odlične su za mršavljenje

Lucerkine klice ne samo što su ukusne već imaju i malo kalorija. One su bogate proteinima i vlaknima, što ih čini odličnom alternativom za masnu hranu, što znači da mogu da pomognu u snižavanju masnih naslaga u telu.

Poboljšanje zdravlja kostiju

Estrogen, jedinjenje koje se nalazi u lucerkinim klicama, povećava stepen formiranja kostiju i poboljšavaju gustinu kostiju, dakle pomaže sprečavanju osteoporoze.

Kontrola šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da konzumiranje klica lucerke može pomoći kod dijabetesa. Neke studije su pokazale smanjenje nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji su koristili klice lucerke u svakom obroku.

Počnite uživati sve ove prednosti koje vam nude klice lucerke, odmah uključujući lucerku svojoj svakodnevnoj ishrani.
Klice lucerke su odličan dodatak vašoj ishrani, zbog svih hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava koje nude. Klice lucerke se lako mogu naći u mnogim prodavnicama, a možete ih i sami klijati iz semena. Uključite klice lucerke u svoju ishranu dodavajući ih u salate, sendviče i supe. Možete piti sok od klica lucerke, mešati ih u smutije ili ih samo jesti sirove.

Klice se spremaju na sledeći način:

1. Jednu punu šolju semena stavite u teglu od 2l i sipajte dovoljno vode da seme bude par centimetara ispod vode, vrh tegle prekrijte gazom i pričvrstite gumicom. Ostavite da odstoji tokom noći.

2. Sutra ujutru, promućkajte i procedite. Ponovo sipajte vodu, proućkajte i ponovo procedite, ponovite to još jednom. Kada ste već isprali dva puta, Na tacnu ili na plitak tanjir postavite vlažnu krpu ili belu salvetu. U tankom sloju rasporedite seme i prekrijte ga vlažnom krpom ili salvetom. Nekoliko puta tokom dana poprskajte seme vodom kako bi ostalo vlažno. Za dva dana imaćete klice lucerke.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *