• 1
  • 0

Moringa je prepoznatljiva po svojim jakim okruglastim listićima. Svaki od ovih listića je bogat proteinima, beta karotenom, kalcijumom, kalijumom, vitaminom C i mnogim drugim hranljivim sastojcima. Već 3000 godina, koristi se za pravljenje medikamenata i kao namirnica.

 
Lekovita i hranljiva svojstva
 
Ova mala čudotvorna biljka je postala pravi hit u svetu. Ona se uglavnom proizvodi na Tajlandu, Malavi, Senegalu i Indiji, gde se koristi kao dodatak ishrani. Još jedna dobra stvar vezano za ovu biljku je što može da raste u skoro svim vremenskim uslovima, što dozvoljava ljudima da je kutivišu tokom cele godine.
 
Sto grama suvog lišća moringe vam može ponuditi:
 
– 9 puta više proteina od mleka
– 15 puta više kalijuma od banane
– 10 puta više vitamina A od šargarepe
– 25 puta više gvožđa od spanaća
– 17 puta više kalcijuma od mleka
– 12 puta više vitamina C od pomorandži

Bogata antioksidansima
 
Listovi moringe su puni antioksidanata, uključujući beta karoten, vitamin C, kvercetin i hlorogenična kiselina koja je poznata po tome da smanjuje nivo šećera u krvi.
 
Smanjuje nivo šećera u krvi
 
Moringa ima anti-diabetično svojstvo na telo, zbog supstance koja se zove izotiocijanat i koja se nalazi u lišću. Jedna studija pokazuje da žene koje su koristile prah od lista moringe u periodu od tri meseca, su uspele da smanje nivo šećera u krvi za 13,5%.
 
Štiti od štetnog arsena
 
Nažalost, kontaminacija namirnica je izazvala porast u zatrovanosti od arsena, koji se može naći često u žitaricama kao što je pirinač. Ovaj otrov se često može naći i u gradskoj vodi. Listovi moringe, kao i semenke ove biljke, su pokazali mogućnost da zaštite od mogućih efekata ovog otrova na telo, koje izaziva mnoge probleme u današnjem svetu.
 
Koristi se kao čistač creva
 
Korišćenje moringe svakodnevno može imati pozitivne efekte na digestivni trakt, a to je zato što je moringa bogata vlaknima koja pomažu čišćenju creva. Moringa sadrži izotiocijanate, koji imaju antibakterijska svojstva koja pomažu da se vaše telo oslobodi od helikobakterije koja je poznata po tome što izaziva kolitis i kancer debelog creva. Još jedna zanimjiva stvar je što se seme ove biljke danas koristi za prečišćavanje vode u filterima, i to pre poznatih konvencionalnih materijala.
 
Kako da koristite moringu?
 
Moringu možete uključiti u vašu ishranu na više načina. S obzirom da se kod nas može naći samo u praškastom obliku, moringu možete stavljati u napitke, smutije, supe i hranu kako biste iskoristili njene nutrijente. Zapamtite, moringa ima jak prepoznatljiv ukus tako da je u početku koristite u malim količinama.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *