• 1
  • 0
Priprema:

1. Cele bobice gloga potopite u čistu negaziranu vodu. Koristite oko 1 kg bobica, dok voda treba da prelazi oko 2,5 cm iznad bobica. Stavite to u blender ili procesor hrane da bi se bobice izdrobile, a onda potopite u vodu na jedan dan. Ako nemate navedene sprave, onda bobice stavite u krpu, pa ih izdrobite čekićem.

glog-mart-2018.jpg2.
Na umerenoj vatri, bobice i vodu (onu prvobitnu, nemojte je menjati) dovedite do ključanja, ali nemojte da previše ključa. Samo ih polako krčkajte 30 minuta na laganoj vatri. Zatim isključite šporet i neka ostanu unutra još 30 minuta. Iscedite bobice gloga i sačuvajte tečnost. Ostavite je na stranu, a kada se ohladi, stavite je u frižider.

3. Uz pomoć blendera po malo dodatno izdrobite bobice. U blender sipajte i vodu, tako da se na kraju dobija kašasta smesa. Kad završite sa svim tim, trebalo bi da dobijete pun lonac te kašaste mešavine od gloga. Ponovo je stavite da se kuva, ali nemojte da previše ključa, već neka se krčka na laganoj vatri 30 minuta, i posle toga, neka stoji van ringle još 30 minuta.

4. Tokom ceđenja pokušajte da odvojite onaj tvrđi deo od tečnog (sirupa). Ovo je malo teži posao, pa je često potrebno da se koristi fina tkanina (krpa), ali jaka, kako bi iz one smese mogao ručno da se iscedi sok i odvoji od tvrđeg dela. Važno je iscediti što više soka iz smese, jer on i čini sirup od gloga. 

5. Kada iscedite sav sok, pomešajte ga sa onom prvobitno isceđenom vodom. Izmerite količinu dobijene mešavine, i onda stavite da se krčka na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 te količine. Tako se dobija sirup od gloga. Stavite ga u sterilisane flaše i potom u frižider.

6. Rok trajanja mu je neograničen. Uzimajte 6-12 kašika dnevno.
 

Mnogi ljudi koriste samo sirup od gloga kao lek. Dok ga Ričard Šulc koristi samo kao bazu za još snažnije tonike za srce lek dr Kristofera jeste sirup od bobica gloga. To je lepo, ali kao što znamo, nedovoljno za ljude koji su u 90-tim godinama. Suština je u tome da ako ste već imali srčani napad, onda nam je potrebno nešto mnogo jače od običnog sirupa od gloga. Evo jedne formule za srce od Ričarda Šulca…
240 ml sirupa od gloga (gore opisanog)
30 ml tinkture od srčenjaka
30 ml tinkture od korena đumbira
30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
30 ml tinkture od aleve paprike
Svi sastojci, osim glogovog sirupa, su u vidu tinkture. Bobice gloga su u vidu sirupa. Polovinu flaše od pola litra napunite glogovim sirupom. U odvojenoj posudi izmešajte one tinkture, a onda ih dodajte sirupu i pomešajte sa njim.

Doza:
Jedna kašičica 3-8 puta dnevno
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *