• 1
  • 0

Rogač – odlična zamena za čokoladu! Ceratonia siliqua ili drvo rogača daje slatke semenaste mahune. Prodavajući se često u obliku brašna, rogač se koristi kao zamena za čokoladu (kakao), mlečne proizvode i žitarice.

Iako je definitivno sjajna zamena koja se može dodati u dezerte ili smutije, ništa ne nadmašuje pravi gorak ukus najčistije i najtamnije čokolade koja je dostupna na tržištu. Ali to može biti stvar samo našeg ličnog ukusa. Mnogi ljudi zapravo preferiraju rogač pre sirovog kakaoa jer on rešava njihove alergije na kakao, a sirovi rogač je blago sladak i uopšte nije gorak (za razliku od kakaoa), sa prijatnim, skoro karamel-ukusom.

Pošto je prirodno sladak, ne zahteva toliko zaslađivača koliko se koristi u tradicionalno pripremljenim „čokoladnim“ dezertima kao što je puding, pića, pite ili kolači. Ali, ima još razloga zašto bi trebalo ceniti ovu hranu. Ako imalo oklevate da da probate, možda je vreme da saznate za impresivne zdravstvene prednosti rogača.

1. Bogat vitaminima i mineralima

Rogač ima visok nivo gvožđa, kalcijuma i dijetetskih vlakana što pomaže u redukovanju holesterola. Ostali vitamini i minerali prisutni u rogaču su vitamin E, kalijum, riboflavin, folna kiselina, cink, nijacin, bakar, magnezijum i selen.

2. Pomaže kod gubitka prekomerne telesne težine

Vlakna koja se nalaze u rogaču su specijalna jer sprečavaju lučenje grelina nakon jela, hormona koji telo podseća da je gladno. Sa ovim možete reći da rogač sprečava prejedanje.

3. Ne sadrži kofein

Iako ste možda osetljivi na kofein, možete uživati u rogaču jer on ne sadrži kofein uprkos tome što ima ukus sličan čokoladi (koja, kao što znate, sadrži ovaj stimulans).

4. Poboljšava digestiju

Rogač sadrži tanin koji sprečava da se štetne bakterije razviju u vašim crevima. Takođe je tradicionalno korišćen radi lečenja dijareje, naročito kod dece. I pošto je bogat dijetetskim vlaknima, od rogača možete očekivati i da će sprečiti druge digestivne probleme kao što su neregularni rad creva, ispuštanje previše želudačnih sokova i mnogo više.

5. Sadrži manje šećera

Većina čokoladica pune su šećera. Dakle, ako ste dijabetičar (ili čak iako ste na dijeti), rogač je mnogo bolji izbor. On sadrži manje šećera i ima 1/3 kalorijskog sadržaja u poređenju sa kakaoom. Jednostavno rečeno, rogač vašem organizmu pomaže da lakše kontroliše šećer u krvi.

6. Sprečava rak

Rogač sadrži polifenole, koji su među najznačajnijim mikronutrijentima što se tiče koristi koje pružaju. Polifenoli su potentni antioksidanti koji sprečavaju razvoj raka. Još jedna interesantna informacija – brašno napravljeno od semenastih mahuna uništava ćelije raka. To znači da rogač može uništiti te maligne pojave.

7. Mnogi drugi načini upotrebe

Rogač se ne koristi samo u pravljenju slatkiša. Takođe ga možete iskoristiti u pecivima i u pripremanju osvežavajućih napitaka. Dajući svoj prirodno-prijatan ukus, rogač se lako može dodati u razne recepte. Takođe se lako može pretvoriti u gumu, što je koristan sastojak u kozmetičkim proizvodima. Proverite deklaracije na proizvodima koje koristite, sigurno ćete naći rogač naveden kao C. siliqua.

Zdravstvene prednosti rogača čine ga izvanrednom zamenom za čokoladu. Eksperti su otkrili neke nuspojave kao što je alergija, ali prema njihovim testovima to je retko. Da li postoji neka opasnost ako se puno jede? Pa, prirodno je bogat zasićenim mastima. Ukoliko ne ciljate ka maksimalnom unosu kalorija, preporučuje se umerena konzumacija. Ali sve u svemu, rogač kao zamena visoko se preporučuje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *