• 1
  • 0

Elektroliti su važni za regulaciju fukcionisanja vaših nerava i mišića. Vaše telesne ćelije ih koriste za održavanje napona i prenošenje električnih impulsa kroz njihove ćelijske membrane do drugih ćelija.

Proliv, pojačano znojenje ili druga određena zdravstvena stanja mogu dovesti do ozbiljnog gubitka elektrolita iz tela, što uzrokuje umor, slabost i bolest. U tom slučaju vam treba energetsko piće sa elektrolitima. Pored navedenog, ovi napici se posebno preporučuju sportistima, svima koji se bave ozbiljnijim fizičkim naporima, kao i rekreativcima i svima koji vole da se kreću ili vežbaju, jer obezbeđuju organizmu više energije.

Iako postoji mnoštvo komercijalnih energetskih pića na tržištu, oni sadrže zaslađivače i konzervanse koje verovatno ne želite da konzumirate. Osim toga, sve domaće je uvek zdravije, svežije i ukusnije.

Pa zašto ne bi sebi sami kod kuće pripremili domaće energetsko piće?

Ovde su osnovni sastojci za pripremu energetskog pića kod kuće:
Voda je osnovni sastojak koji se koristi kao nosilac elektrolita.

So (samo nerafinisana) je bogata sa nekoliko minerala kao što su natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum. Pomaže u obnavljanju rezervi natrijuma u telu koje opadaju sa znojenjem i na taj način održavaja ćelijski napon u telu pomažući da ostanete električki napunjeni. Ona takođe igra važnu ulogu u balansiranju hormona stresa, smanjujući adrenalin i umor.

Citrusno voće ima velike količine vitamina C, natrijuma i kalcijuma, i izuzetno je bogato elektrolitima. Prirodni šećeri u citrusnom voću su odličan pojačivač energije tokom fizičkih vežbi i čak ubrzavaju oporavak nakon vežbanja. Štaviše, voće kao limuni, narandže i grejpfrut koji su bogati vitaminom C pomažu održavanju imunog sistema nadoknađujući izgubljene elektrolite iz tela.

Đumbir ima protivupalna svojstva i dobar je protiv mučnine, koja sa morskom soli, deluju kao snažan spoj koji će vam pomoći da se osećate bolje i podmlađuje vas. Đumbir je takođe dobar za smirenje želuca i smanjuje bolove u mišićima.

Ovde su 2 recepta za domaće energetsko piće:

1. Energetsko piće sa đumbirom

Sastojci:

– Filtrirana voda – 1 šoljica
– 3 do 5 kriški svežeg đumbira
– Limunov sok, sok od limete – 2 supene kašike
– Nerafinisana so – 1/8 kašičice
– Javorov sirup – 1 supena kašika

Priprema:

1. Zagrejte šoljicu vode u posudi.Ubacite 3 do 5 kriški đumbira u vodu.
2. Pustite da provri, ostavite da odstoji 5 minuta, zatim procedite.
3. Dodajte limunov sok.
4. Dodajte 1/8 kašičice nerafinisane (krupne) soli.
5. Dodati 1 kašiku javorovog sirupa.
6. Dobro promešajte da potpuno otopite so i javorov sirup. To će pomoći da se spoje slatki, kiseli i slani ukusi.

Sipajte sebi svoje energetsko piće i uživajte u njemu tokom i posle vašeg vežbanja za osvežavajući početak vašeg dana.

2. Zadovoljstvo sa limunom i pomorandžom

Sastojci:

2 šoljice filtrirane vode
¼ šolje sveže ceđenog soka od limuna ili/i limete
½ šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
Javorov sirup – 2 supene kašike
1/8 kašičice krupne nerafinisane soli

Priprema:

1. Uzmite pola šoljice soka od pomorandže.
2. Dodajte limunov sok. Promešati sokove da se slatki i kiseli ukusi sjedine.
3. Dodajte 2 kašike javorovog sirupa.
4. Dolijte vodu i dobro promešajte tečnost.
5. Dodajte so.
6. Dobro promešajte sastojke da se potpuno otope so i javorov sirup.

Uživajte u osvežavajućoj poslastici bilo da želite podignuti svoju energiju ili tokom i posle vašeg vežbanja.

Dodatni saveti:

Voda koju koristite za vaša energetska pića mora biti što je moguće čistija. Ako nemate prečišćivač vode jednostavno je pre upotrebe prokuvajte u loncu. Destilovana voda je najbliža čistoj vodi sa uklonjenim svim elementima u tragovima, mineralima i zagađivačima.

– Morate koristiti samo nerafinisanu so za pravljenje ovoga pića. Kuhinjska so ne sadrži potrebne minerale zbog načina na koji je prerađena.
– Za povećane dobrobiti vodu možete zameniti mešavinom biljnog čaja.
– Ako vas muče problemi sa varenjem, korišćenje čajeva kao što je menta može delovati umirujuće na vaš digestivni sistem.
– Uvek koristite javorov sirup za zaslađivanje umesto šećera. Ako želite još poboljšati ukus, možete dodati malo zgnječenog manga. Možete dodati i kriške voća da dobijete bolji ukus.
– Vodu sa đumbirom možete koristiti i u energetskom piću sa limunom i narandžom takođe, jer đumbir pomaže smanjenju mišićnih upala i bolova.
– Ukoliko imate dijabetes, probleme sa visokim krvnim pritiskom ili ukoliko ste na programu za lečenje ,,neizlečivih“ bolesti izostavite iz recepta so, javorov sirup i đumir, pojačajte udeo citrusa, a umesto vode koristite svežu kokosovu vodu. Ove izmene su neophodne zbog prisustva soli i veće količine javorovog sirupa u originalnim receptima.

IZVOR:

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *