• 1
  • 0

Ovaj hleb je izuzetno hranljiv, sadrži i veliku količinu beta-karotena koji ima izuzetna antioksidativna svojstva. Sadrži dosta vlakana koja čiste creva i utiču da osećate sitost jako dugo. Neobičnog ali veoma prijatnog ukusa koji će se svakom svideti.

Sastojci:

2 pune šolje pulpe od šargarepe (iz sokovnika), možete i narendati šargarepu samo morate iz nje istisnuti tečnost
1 šolja integralnog ovsenog brašna
12 suvih šljiva, natopljenih u toploj vodi na 30 minuta, nakon toga ih dobro iscediti od tečnost
1/4 šolje vode
1 kašičica morske soli
1/4 šolje lana

Priprema:


1)
Postavite pulpu i šljive u procesor hrane, najbolji je secko sa nožem u obliku slova S. Miksujte sa ¼ čaše vode dok ne postane glatko.

2) Dodajte ovseno brašno, lan i morsku so. Miksujte mešavinu dok ne dobijete“testo“. Možda će biti potrebno više vode, ali nemojte dodati preiše, samo poprskajte malo vodom kako bi izbegli da se testo  pretvori u pastu.

3) Oblikujte vaše „testo“ u kalupu za hleb koji je obložen papirom za pečenje.

4) Dehidrirajte na 46 stepeni oko 4 sata. Okrenite hleb naopako kako bi se i donja strana osušila i dehidrirajte još 3 sata. Isecite hleb na kriške i dehidrirajte još 1-2 sata. Ako je još uvek vlažan možete ga još malo zadržati u dehidratoru. Ne zaboravite da hleb ne treba da bude hrskav nego mekan. Ne preterujte sa sušenjem!

Alternativno, možete peći hleb na 300 stepeni na oko 40 minuta. Međutim, apelujemo da ga često proveravate, jer nismo probali ovaj metod pa ne želimo da upropastite ovaj hleb!

* Ukoliko nemate dehidrator možete ukjučiti rernu šporeta na mimum i sušiti sa otvorenim vratima ili možete hleb staviti na sunce kako bi se osušio.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *