• 2
  • 0

Avokado je izuzetno hranljiva namirnica bogata biljnim vlaknima, vitaminima I mineralima. Samo jedan plod sadrži preko dvadeset različitih vitamina i minerala, vitamin C, A, E, fona kiselina, kalijum, magnezijum i kalcijum. Smatra se visokokaloričnim voćem jer sadrži dosta biljnih masti (15g/100g), ali to su masti koje spadaju u „dobre masti“ pa su zbog toga one korisne za zdravlje.

Avokado pozitivno utiče na krvne sudove i pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i smanjuje nivo holesterola u organizmu. Pomaže u borbi protiv raka, smanjuje rizik za pojavu raka prostate i grudi. Takođe je blagotvoran za oci jer sadrži 81 mikrogram karotenoida luteina, sastojak koji je veoma važan za naš vid.

Predstavljamo vam namaz od avokada na tri načina:

Način 1:

Sastojci:
– 1 avokado
– 1 supena kašika limunovog soka
– prstohvat soli
-1 čen belog luka

Priprema:
Preseći plod avokada, izvaditi semenku, koru skinuti i oguliti iznutra, dodati limunov sok, so i sve dobro samleti u blenderu. Na kraju dodati izgnječen beli luk. Čuvati u staklenoj tegli u frižideru. Mazati na hleb i posuti susamovom solju ili samo mlevenim susamom. Ovaj namaz takođe možete poslužiti uz pire krompir ili testeninu.

Način 2:

Sastojci:
– 1 manji avokado
– 3 kafene kašičice limunovog soka
– prstohvat soli
– 2 struka mladog luka ili ½ crnog luka

Priprema:
Oguliti avokado i ukloniti košticu. Iseckati luk. Izmešati sve sastojke i mleti ih u mikseru dok masa ne postane glatka. Držati premaz u staklenoj tegli u frižideru.

Način 3:

Sastojci:
– 1 avokado
– 2 pečene crvene paprike
– 1 čen belog luka
– prstohvat soli
– ½ kafene kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Oljuštiti paprike. Oljuštiti avokado, odstraniti semenku, pomešati sa ostalim sastojcima i sve samleti u blenderu.

Napomena:
Beli i crni luk naknadno dodajte namazima, ne treba ih mleti u blenderu kada pripremate jela koja se ne peku i ne kuvaju, jer jelo može biti preljuto.

Prijatno
CPM!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *