• 1
  • 0

 Uzgajana u Andskim krajevima Perua, maka je žuto krmno povrće koje se već decenijama prodaje širom sveta zbog svojih medicinskih svojstava. Sa sakupljenih korena se uklanja lišće biljke, nakon čega se suši i melje se u prah.

 
Široko dostupna u prodavnicama zdrave hrane, maka se može konzumirati kao alternativa kofeinu, samo što ova biljka nema štetna dejstva. Ona štiti od oksidativnog stresa, jača imuni sistem i na mnoge druge načine pozitivno deluje na organizam. 
 

ZDRAVSTVENE KORISTI MAKE

 
Maka je odlična za vegane, vegeterijance i ljude koji jedu sve. Ako ste trudni, dojite, ili patite od bilo koje srčane bolesti, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe ove biljke.
 

Zamena za kafu

 
kafa-novembar-2018.jpgJavljaju se razni neželjeni efekti kod ljudi koji prestanu sa konzumiranjem kafe a prethodno su svoj organizam navikli na nju. Često dolazi do velikog pada energije i raspoloženja. Peruanska maka je prava stvar za odvikavanje od ove širom rasprostranjene droge koju zovemo kafa. 
 
Koren make je vitalni prirodni stimulans koji podstiče nivo energije, povećava izdržljivost i balansira raspoloženje. Sve to postiže, a da ne ostavlja čoveka iscrpljenog kao što kafa to čini.
 
 
 
 
Ovo je povezano sa sposobnošću make da podstiče zdravlje nadbubrežnih žlezda, što je usko povezano sa dnevnim nivoima energije. Takođe je odličan izvor proteina, dijetetskih vlakana i vitamina B12, vitamina povezanog sa svakodnevnim napajanjem energije i balansiranim raspoloženjem.
 

Borac protiv slobodnih radikala

 
Koren make je pun antioksidanasa kao što je superoksid dismutaza, koja pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa. Slobodni radikali, koji su rezultat oksidativnog stresa, krivci su za mnoge teške bolesti kao što je kancer.
 
Antioksidanti su esencijalni u jačanju imunog sistema, pogotovo u odbrani od uobičajenih, ne fatalnih bolesti kao što su prehlade, grip, alergije. Osobe koje imaju slab imuni sistem bi trebalo da svakodnevno konzumiraju maku.
 
Ako imate i dosta stresa u životu maka vam može pomoći. Prirodni adaptogen, supstanca koja pomaže organizmu da se adaptira na stres, može se naći u ovom korenu i on može pomoći ljudima da prevaziđu svakodnevne stresne situacije.
 

Podstiče zdravu funkciju mišića

 
misic-novembar-2018.jpgBodi bilderi, atlete i osobe sa smanjenom mišićnom masom  mogu pronaći rešenje u konzumiranju make. Pored makine prirodne mogućnosti da podstiče izdržljivost i snagu, ovaj koren može takođe podstaći funkciju i formaciju mišićne mase.
 
Ovo je povezano sa impresivnim sadržajem vitamina i minerala koje sadrži ovaj čudesni koren, a posebno sa vitaminima povezanim sa energijom i fizičkom funkcijom, kao što su vitamini B, C, E, cink i gvožđe. Maka takođe sadrži 84% potrebnih dnevnih zaliha bakra, minerala koji je povezan sa mogućnosti vašeg organizma da sintetiše i metabolizuje DNK.
 
 
 
Maka takođe direktno deluje na hipofizu, koja reguliše metabolizam, proizvodnju steroida i rad adrenalnih žlezda.
 

Pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti

 
Maka ima sposobnost da izbalansira hormone, pruži telu potrebnu energiju i poboljša funkciju polnih organa, što je čini idealnim antidepresivom i tretmanom za anksioznost.
 
Promena raspoloženja je često povezana sa disbalansom hormona; maka je direktno povezana sa pravilnim lučenjem hormona hipotalamusa i hipofize. Veća količina energije može dovesti do boljeg raspoloženja, a maka će upravo rešiti taj problem pobeđujući izmorenost, slabost, depresiju i ostala mentalna zdravstvena stanja.
 

Poboljšava seksualno zdravlje i plodnost

 
Koren make ima mogućnost da poboljša sveopšte seksualno zdravlje, posebno kod žena. Takođe može da pomogne u ublažavanju uobičajenih simptoma menopauze.
 
Pošto je poznato da maka balansira hormone, posebno polne hormone, takođe može delovati kao afrodizijak. Maka pomaže jako dobro kod neplodnosti, i kod muškaraca i kod žena.
 
Tokom menstrualnog ciklusa žene takođe mogu osetiti olakšanje koristeći ovu superhranu.
 

KAKO KONZUMIRATU PERUANSKU ZLATNU MAKU?

 
Maka se uglavnom može kupiti u praškastoj formi ili u kapsulama. Nju slobodno možete stavljati u smutije ili napitke po vašoj želji. Izuzetno je interesantnog ukusa i arome, blago je slatka, tako da neće upropastiti ukus vašeg omiljenog napitka već će ga poboljšati.
 
Ukoliko konzumirate kapsule najbolje je da svakodnevno uzimate dve tj. 2000 mg a slobodno možete koristiti i više bez bilo kakve bojazni od neželjenih efekata.
 
Uvek pregledajte sadržaj kapsula zato što se često dodaju razne druge primese koje i nisu baš zdrave za vaš organizam. Za najbolji efekat savetujemo da koristite maku u prahu koja nije kapsulirana. U tom slučaju uzimajte pola čajne kašičice dnevno.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *